Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. március 10. 19:34 | Szerző/forrás: keol.hu

Kecskeméti kisdiák és 1848-49-es honvédtábornok; Klapka Györgyről a Klapka-házban

Kecskeméti kisdiák és 1848-49-es honvédtábornok; Klapka Györgyről a Klapka-házban
Halálának 125. évfordulója alkalmából emlékezünk Klapka Györgyre, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc honvédtábornokára, a Bozsó Gyűjteménynek otthont adó épület korábbi lakójára. A ma Klapka-háznak nevezett műemlék épületben élt ugyanis a későbbi helyettes hadügyminiszter 1832 és 1834 között, amikor a kecskeméti piaristáknál tanult.

Milyen volt a gyermek Klapka kézírása? Jó tanuló volt-e? Hogyan változtak az arcvonásai az emigrációban és hazatérése után? Kiderül a Bozsó Gyűjtemény vitrintárlatából, amely megtekinthető április 2-ig, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között az állandó néprajzi kiállításban.

A fellelt dokumentumokat gondos kutatómunkával Kovács Ágnes művészettörténész gyűjtötte össze, aki múzeumpedagógiai foglalkozásokat is szervez a kiállított emlékanyaggal kapcsolatban.

A múzeumpedagógiai foglalkozásra időpont egyeztetés: 30/418-8433. (Március 15-ig a múzeumpedagógiai foglalkozásra minden időpont betelt. Március 16-tól, előzetes bejelentkezéssel szeretettel várjuk a csoportokat a programra!)

Köszönet a kölcsönző intézményeknek: a Kecskeméti Piarista Iskolának, a Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Könyvtárának és Levéltárának, a Magyar Nemzeti Múzeumnak és magángyűjtőknek.

(Fotó: Klapka György 1860-ban, Párizsban - magángyűjtemény)

Kövessen minket a Facebookon is!