Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. március 15. 12:43

Nagypál Sándor ebédadománya a Wojtyla Házban

Képgaléria
Nagypál Sándor ebédadománya a Wojtyla Házban
A Nemzeti Fejlesztési Programiroda ügyvezető igazgatója Nagypál Sándor látta el melegétellel március 15-én a Wojtyla Barátság Központ szegényeit. Az Egressy utcai népkonyha háza táján megszokott vendég ő, habár ezúttal hiába várták; egyéb elfoglaltságai Budapestre szólították, ezért nem tudott eljönni a gondozottak közé. Rövidesen azonban ismét ellátogat a szociális intézménybe, ígérte telefonon. Mégis több vendége volt ma a háznak: dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester, illetve Horváth Gábor és felesége látogatott el a Wojtyla sorsközösség „főhadiszállására” - utóbbiak Koligyer Zoltán, a kiskunhalasi Koliken kerékpárgyár tulajdonosa képviseletében három gyermek és tíz felnőtt biciklit hoztak a rászorulók részére. Szeberényi Gyula Tamás megemlékezett 1848-49 hőseiről, majd ezután Farkas P. József méltatta a mai felajánlókat felszólalásában. Az ebéd hagyományosan most is százhúsz fő részére érkezett: húsleves és szarvaspörkölt rizzsel, kenyérrel, süteménnyel. (Folytatás a képek után, fotók: Mátyus István)

- Haza és haladás! E kettős jelmondata volt a reformkor értelmiségének. Hangozzék el néhány név: Kossuth, Széchenyi, Kölcsey, Wesselényi, Deák Ferenc - a kor meghatározó alakjai. Március 15-e ünnepe egy olyan időszakra emlékeztet minket, amikor a haza és haladás kéz a kézben haladt, nem volt közöttük ellentmondás. A forradalom ugyan elbukott, de történelmi távlatokban tekintve győzelmet aratott, hiszen a polgári átalakulás feltartóztathatatlanul megindult. Tehát magyarként méltán büszkék lehetünk 1848-49-re, ami példát mutat nekünk mindennapjainkban is. Kérdezik tőlem néhányan mostanában: miért legyünk büszkék arra, hogy magyarok vagyunk? Mi közünk van 1848-49 hőseihez? Nem ismertük azokat az embereket, de még a nagyszüleink sem, mert olyan régen volt. Tartozunk egy közösséghez, családhoz, nemzethez; azonos a kultúránk, nyelvünk, hasonló értékeket vallunk, ráadásul nemzetünk kialakulásának nagyon fontos pillanata volt 1848. március 15. E napon az egész folyamatot ünnepeljük: hazánk polgári fejlődésének megindulását - hangoztatta Szeberényi Gyula Tamás.

- Csodák részesei lehetünk itt minden nap. Többek között annak, hogy idestova harmadik éve egyszer csak megjelenik a ház előtt egy furgon, kinyílik ajtaja és drága kerékpárokat veszünk le róla. Tehát nem csak Kecskeméten vannak pártfogóink, de még Kiskunhalason is. A miértet máig nem tudom, de úgy gondolom, a Koliken cég tulajdonosa sem tudja. Annak idején először telefonon beszélgettem vele. Kettőnk szavából, az övéből és az enyémből látatlanul is úgy érezte, ide érdemes hozni. Mert aki itt letesz valamit, ettől boldognak fogja érezni magát - méltatta a biciklik adományozóját Farkas P. József, majd átadta a szót Horváth Gábornak, aki feleségével együtt a cégtulajdonos képviseletében elhozta a frissen legyártott bicajokat. Koligyer Zoltán üzenetét tolmácsolta a szociális intézmény ellátottainak: használják egészséggel a most átadott kétkerekűeket.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház