Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. március 21. 09:56

Turisztikai szezonnyitány a Főszékesegyházban – Meglepetésekkel teli ünnepség volt

Turisztikai szezonnyitány a Főszékesegyházban – Meglepetésekkel teli ünnepség volt
Március 15-én, 15 órára hívta a Szentháromság téren folyó beruházások gyümölcsei iránt érdeklődőket a Kalocsai Érsekség az ASTRICEUM Érseki Múzeumba, illetve a Főszékesegyházba. Ez volt ugyanis a nap, amelyet az új, illetve a régi-új épület hivatalos turisztikai nyitónapjaként hirdettek meg, és e napra ingyenes betekintést, valamint körbevezetést biztosítottak a szép számmal megjelent tömegnek.

Előzetes regisztrációt követően a több száz érdeklődő a nagytemplom padsoraiban foglalhatott helyet (szinte zsúfolásig meg is töltve azokat), ahol dr. Bábel Balázs érsek köszöntötte őket, bejelentvén, hogy ettől a naptól 

AZ IDEGENFORGALOM SZÁMÁRA IS FOLYAMATOSAN ELÉRHETŐ LESZ ÚGY AZ ÚJONNAN ÉPÜLT ÉS SZEKERES ERZSÉBET SZENTEKET ÁBRÁZOLÓ TEXTILKIÁLLÍTÁSÁVAL, VALAMINT AZ ÉRSEKI KINCSTÁR EGYES TÁRGYAIVAL KIBŐVÍTETT ASTRICEUM, MINT A BAROKK TERÉBEN TELJESEN MEGÚJULT FŐSZÉKESEGYHÁZ.

Ugyan a Himnusz és Szózat szólamaiból építkező, Leányfalusi Vilmos-féle improvizációtól zengő orgonaszó még nem a templom legendás Angster-orgonájának sípjaiból töltötte meg a teret, a főpásztor elmondta, hogy a húsvéti szentmisére reménykednek abban, hogy már a „régi orgonán” játszhat Vilmos atya.

Arról már az érsekség beruházásait vezető főépítész, Vörös Márta mérnök beszélt rövid templomismertetőjében, hogy a hangszert a nagy múltú pécsi Angster cég szakemberei újították fel és hangolják újra. Emlékeztetett továbbá arra is, hogy az impozáns kalocsai hangszerkirálynő hangzását újonnan vásárolt és beépített spanyolkürtök teszik majd még különlegesebbé.

Az esemény kiemelt pillanata volt, amikor a mérnökasszony felkérte Bábel érseket, hogy az újraaranyozott szószékre lépve szóljon néhány szót a megjelenteknek. Ez azért is számított kuriózumnak, mert egykoron a liturgiában rendeltetésszerűen ezen funkciót töltötte be a szószék, ahogy arra az érsek is rávilágított, a hangosítási rendszerek és mikrofonok templomi bevezetése óta ez a szokás kikopott.

A templomtörténeti és néhány újdonságra figyelmet irányító előadást követően a megjelentek megnézhették az ASTRICEUM Érseki Múzeum tárlatait, kisebb csoportokban megcsodálhatták a kastélyban lévő egyedülálló könyvtár turisták által is előszeretettel látogatott Patachich-termét, valamint a Főszékesegyház homlokzatáról korábban levett, majd újrafaragást követően visszahelyezett Szent Péter és Szent Pál szobrainak maradványait is megtekintették az ASTRICEUM udvarában.

Érdekességképpen itt már az ugyancsak újrafaragás alatt álló Szentháromság szobor egy kis szeletét is kiállították az érdeklődők kedvéért.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház