Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. március 21. 21:25 | Szerző/forrás: keol.hu

Plutzer-ügy: Házi őrizetbe kerülhet a milliárdos kecskeméti ásványvíz-gyáros?

Plutzer-ügy: Házi őrizetbe kerülhet a milliárdos kecskeméti ásványvíz-gyáros?
Kiengedte, illetve házi őrizetbe helyezte az előzetes letartóztatásból a Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírója azt a kecskeméti vállalkozót, aki ellen jelenleg is gigantikus - egyes források szerint 20 milliárdos - adócsalási ügyben nyomoz a NAV Dél-Alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága. Plutzer Tamás milliárdos üdítő-, ásványvíz- és ecetgyáros azonban ma még rács mögött maradt, mert a most meghozott döntés egyelőre nem jogerős. A keol.hu információi szerint csütörtökön döntenek majd másodfokon az ügyében.

Sajtóinformációk szerint jelenleg mintegy hetvenöt gyanúsított várja a nyomozás befejezését a kecskeméti számlagyáros ügyben. Vannak, akik egy nagyszabású üzlet meghiúsítását, mások pedig politikai érdekkörök beavatkozását vélik a sorozatos letartóztatások mögött. De az is lehet, hogy szimpla áfacsalásról van szó - írta korábban a napi.hu

A bűnügy főszereplője valaha pénzügyőr volt, de az elmúlt években már helyi szinten menő üzletembernek számított. H. Csaba valóságos számlagyárat épített ki, és működtetett éveken át. A májusban zárult büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék elsőfokon négyéves letöltendő börtönbüntetésre ítélte az egykori fináncot. A bíróság ugyanis megalapozottnak találta a vádat, hogy az általa kiépített számlagyár valódi és fiktív cégek közti pénzforgalmat irányította úgy, hogy a költségvetést sok százmilliós kár érte a forgalmi adók eltűnésével.

A főleg építőipari cégekből font háló felfedezésével azonban nem állt le a számlagyár, sőt, "ötödik sebességbe" kapcsolt. H. Csaba ugyanis a nyomozás megindulása után már egy nagyságrenddel nagyobb pénzeket "áramoltatott" át a rendszeren, legalábbis a nyomozást lezárását követő vád szerint. A kár értéke itt már vélhetően meghaladja a négymilliárd forintot.

Ráadásul ez utóbbi esetben már bűnszövetkezetben elkövetett költségvetési csalással vádolják az egykori fináncot. A tavaly nyáron megjelent hírek szerint az első körben ő és 13 társa került előzetes letartóztatásba.

A tavaly letartóztatott üzletemberek között említette a média Vidmann Zoltánt és Plutzer Tamást. Az előbbi a Városföldi Agrárgazdaság Zrt. igazgatója volt, az utóbbi pedig az ország egyik legnagyobb ásványvíz cégének az egyik tulajdonosa, az Aquarius-Buszesz-csoporté, valamint a Recy-Pet Hungária Kft.-é. Ők ketten már a második körben voltak érintettek és rajtuk kívül az ásványvíz bizniszben utazó P. Tamás jobbkezét, P. László egykori pénzügyőr nyomozót is letartóztatták.

A baloldali szimpatizánsnak titulált Vidmann állítólag egy meghiúsult agrárberuházás és ennek "hozománya" miatt került a nyomozók látóterébe, Plutzer viszont cégének szlovákiai exporttevékenysége miatt lett gyanús. Mindketten valamilyen fokon részesei lehettek az áfacsalási ügynek, erre utal előzetesbe kerülésük. A jelenleg már 8 hónapja "hűvösön levő" két cégvezető korábban már kérte azt, hogy szabadlábon védekezhessenek - ez még tavaly történt -, de akkor erre nem kaptak lehetőséget.

Plutzer letartóztatásával kapcsolatban egy másik lehetséges szál is felvetődött. Az ügyre rálátó helyi üzletemberek szerint az "ásványvízkirály" tavaly tavasszal tárgyalásokat kezdett a Pepsi Cola képviselőivel arról, hogy az üdítőital gyártását Plutzer cége vegye át Magyarországon. A tárgyalások állítólag éppen letartóztatását megelőzően kerültek végső stádiumba, a cégtulajdonos így a legrosszabb pillanatban került előzetesbe. Ebben néhányan a konkurencia "kezét" vélik felfedezni.

Egy másik forgatókönyv szerint egy milliárdos beruházás "kudarca" okozhatta Plutzer vesztét. A kormánykörökkel állítólag jó kapcsolatokat ápoló üzletemberhez is köthető cég, a Recy-Pet Hungária Kft. 2016-ban avatta fel használt PET-palackok feldolgozására felépített üzemét. A karcagi üzemet Fazekas Sándor vidékfejlesztési és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter avatta. A jelentős uniós támogatással létrejött gyár nem csak pénzt, de országos sajtóvisszhangot is kapott, de úgy látszik, ez sem mentette meg a tulajdonost a meggyanúsítástól. Rossz nyelvek szerint a beruházás során keletkező "pénzfelesleg" esetleges eltűnése okozhatta Plutzer váratlan lefogását, vagy legalábbis közrejátszhatott ebben.

Mai hír, hogy Plutzer Tamást házi őrizetbe helyezte az előzetes letartóztatásból a Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírója. Mivel a döntés ellen az ügyészség fellebbezett, ezért az nem jogerős. Csütörtökön dönt másodfokon az ügyben a Kecskeméti Törvényszék.

Kövessen minket a Facebookon is!