Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. március 22. 20:26 | Szerző/forrás: keol.hu

Borsos árat kell fizetni egy-egy ingatlanért Kecskeméten

Borsos árat kell fizetni egy-egy ingatlanért Kecskeméten
A 2017-es év nagymértékű változásokat hozott a Kecskeméti ingatlanpiacon. Az ingatlanpiaci árak folyamatosan emelkednek, kiemelten a panel- és téglalakások piacán érződik erőteljes drágulás. (Fotó: Google Earth)

A kecskeméti árnövekedés nem egyedi, az ország teljes területén hasonló árváltozások történtek. Sőt, az Eurostat legutóbbi beszámolója alapján az európai országok közül Magyarországon volt a legnagyobb áremelkedés az ingatlanpiacon a tavalyi év harmadik negyedévében. 2016 harmadik negyedéves ingatlanárai 11,6 %-kal nőttek a 2015-ös év harmadik negyedévéhez képest. Ez 8,2 %-kal magasabb, mint az Eurozóna átlaga. Ennek ellenére Kecskemét egyes bel- és külterületein találhatunk kedvezőbb árú ingatlanokat, melyeket a cikk további részében be is mutatunk.

Azok, akik a hatalmas szabadságot nyújtó kertes házakat keresték, azoknak a 2017-es év elején mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk, mint a tavalyi évben.  Míg 2016 elején átlagosan 224.851 forintba kerültek ezek a házak négyzetméterenként, addig 2017-re ez a szám 233.431 forintra változott, ami 8.580 forintos árváltozást jelent. A kecskeméti eladó családi házak között 2017 januárjában a legmagasabb négyzetméterár 390.625 forint, a legalacsonyabb pedig 119.428 forint volt. A 2016-os évben azok a családi házakat vásárlók takarítottak meg a legtöbbet, akik a nyári hónapokban vettek ingatlant. A családi házak iránt érdeklődőknek ezen felül érdemes tudni, hogy a nagysikerű Otthon Melege Program idén is folytatódik, mely program keretein belül 105 milliárd forintnyi forráskeret áll a pályázók rendelkezésére, melyet energetikai korszerűsítésre fordíthatnak.

A téglalakások iránt érdeklődőknek a 2017-es év jelentős drágulást hozott, ugyanis ezen ingatlanok négyzetméterenkénti átlagára 26,12 %-kal emelkedett 2016 januárja óta, mely számottevő, egész pontosan 69.119 forintos átlagos áremelkedést jelent 1 év alatt. Az árérzékenyeknek jó hír viszont, hogy a téglalakások árai szélesebb árfekvésűek.

A kecskeméti panellakások árai is jelentősen emelkedtek tavaly januárhoz mérten. Ezen lakásokhoz az idei év kezdetén átlagosan 44.075 forinttal drágábban juthattak hozzá négyzetméterenként lakásukhoz a vásárlók, mint 2016 elején.  

A pörgős, társasági életstílus kedvelőit magasabb árú eladó ingatlanok várják Kecskemét belvárosában, ezzel ellentétben, akik a nyugodtabb környezetet és olcsóbb lakásokat keresik, számukra Kecskemét külső körleteit ajánljuk. Köztük a legolcsóbb ingatlanok Szent László-város, Hetényegyháza, illetve a 124.428 Ft/m2 átlagárral rendelkező Erzsébetváros területén találhatóak.

Kecskemét környékének ingatlanpiacán is jelentős változások mentek végbe az utóbbi hónapokban. Helvécián a tél jövetelével a hőmérséklet mellett a családi házak átlagára is lecsökkent. A téli hónapokban átlagosan havi 14.944 forinttal kellett kevesebbet fizetni egy négyzetméterért, mely végül 2017 elejére összesen 20,59 %-os csökkenést eredményezett az októberi árakhoz viszonyítva. Kerekegyháza ingatlanpiacát lassú árcsökkenés, Ballószöget és Szentkirályt pedig hullámzó ingatlanárak jellemezték az utóbbi hónapokban.

Az árérzékenyeknek továbbra is a családi házakat illetve a panellakásokat ajánljuk, kifejezetten azért is, mert az adatok alapján ezen ingatlantípusoknál a leglassabb az áremelkedés. Akiknek nem jelent gondot a beutazás és a távolság a nagyvárosi élettől, ők még többet spórolhatnak, ha Kecskemét környezetében keresnek maguknak ingatlant.

Kövessen minket a Facebookon is!