Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. március 27. 20:09 | Szerző/forrás: keol.hu

Eperjes osztálya nyerte a színművészetisek kecskeméti találkozójának díját

Eperjes osztálya nyerte a színművészetisek kecskeméti találkozójának díját
Késő éjszakába nyúló szakmai megbeszéléssel ért véget szombaton a Színművészeti Egyetemek Találkozója Kecskeméten. A 8. alkalommal megrendezett eseményen 3 ország 5 egyetemének végzős színészei és rendezői mutatkoztak be. A találkozón az MMA díját a Kaposvári Egyetem III. éveseinek Caligula helytartója előadása nyerte. (Fotók: Walter Péter)

A budapesti, kaposvári, marosvásárhelyi, kolozsvári és újvidéki színművészetisek idén is legjobb vizsga- és diploma-előadásaikat hozták el a hírös városba a március 21-e és 25-e között megrendezett SZÍN-TÁR-ra. Volt, aki a nagy érdeklődésre való tekintettel duplázott, így például Eperjes Károly kaposvári osztálya, akik Caligula helytartója című vizsgájukat két alkalommal mutatták be a találkozón. A produkció érdekessége volt, hogy a hallgatók előadás előtt kisorsolták, ki melyik szerepet alakítja.

A kaposvári III. évesek „másik fele", vagyis a lányok Kéri Kitty rendezésében mutatták be Garcia Federíco Lorca drámáját, a Bernarda Alba házát. A végzős kaposváriak - Uray Péter osztálya - a SZÍN-TÁR-ra időzítették diploma-előadásuk bemutatóját. A Salemi boszorkányok alapján létrehozott Ördögűzők című produkciót Kecskeméten láthatta először közönség.

A Zsótér-Börcsök osztály improvizáción alapuló 1089 című produkciójukat mutatták be Kárpáti Péter rendezésében, míg a kolozsvári 6 fős évfolyam saját szövegeikből összeállított Mennyi? előadásukkal képviselték magukat, Hatházi András rendezésében. Marosvásárhelyről szintén diploma-előadást láthatott a közönség: Keresztes Attila rendezésében a Valaminek a második része című művet, amely a „Színházi ellehetetlenülés tetszőleges mennyiségű felvonásban" műfaji megjelölést kapta.

Az Újvidéki Művészeti Akadémia To be continued előadása egyike volt az Off-programoknak, ahogy Dudás Éva Harangozó-díjas koreográfus workshopja is, amelyet zsúfolt táncterem előtt tartott meg. A zárónap egyik érdekes eseménye volt a Kaposvári Egyetem látványtervezőinek kipakolása, amelyet szintén workshop követett, többek között a marosvásárhelyi színművészetisek részvételével.

- A vizsgák színvonala élesen elkülönül aszerint, hogy az adott egyetem a felvételiztetés során arra helyezte-e a hangsúlyt, hogy csak - színházi értelemben: alkalmas jelentkezőt vegyen fel a képzésbe - vagy arra, hogy teljesüljön az osztálylétszám, a támogatás érdekében - mondta el kérdésünkre Réczei Tamás, a kecskeméti Katona József Színház művészeti vezetője, az SZÍN-TÁR ötletgazdája. - Az utóbbi rendszert érvényesítő egyetemek vizsgaelőadásai kétségesebbek az értéküket tekintve. Még az is felmerül, nem vezetik-e félre a hallgatóikat ezzel. A nagyobb merítés, több jelentkező alapján kiválogatott osztályok esetében, öröm nézni azt a szakmai gondoskodást, amely körbeveszi őket.

A találkozó hagyományainak megfelelően idén is gazdára talált az MMA által alapított díj, amelyet Eperjes Károly osztályának produkciója, a Caligula helytartója nyert. A produkciót Benkó Bence és Fábián Péter rendezte.

A jövő sztárjainak bemutatkozását nagy érdeklődés kísérte idén is: a diákok teltház előtt mutathatták be produkcióikat, ás jól fogytak az első alkalommal meghirdetett SZÍN-TÁR bérletek is.

Kövessen minket a Facebookon is!