Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. március 29. 23:05 | Szerző/forrás: keol.hu

I. Klímastratégia Konferencia – Ötletgyűjtő rendezvény Lajosmizsén

I. Klímastratégia Konferencia – Ötletgyűjtő rendezvény Lajosmizsén
A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat tegnap tartotta az „Éghajlatváltozásra adott innovatív válaszok Bács-Kiskun megyében" című, KEHOP-1.2.0-15-2016-00014 azonosítószámú projektjének első rendezvényét, a I. Klímastratégia konferenciát Lajosmizsén. Az egész napos program fő célja a megyei klímastratégia irányvonalainak a szakma képviselőivel és a lakossággal közös meghatározása, valamint a klímaváltozás megelőzését szolgáló ötletek begyűjtése volt.

A klímaváltozás és annak rendkívül káros hatásai nem csak a jövő nemzedékét fenyegetik - a probléma a mai kor emberének életébe is begyűrűzött és negatívan befolyásolja azt. Mivel a klímaváltozás mérséklése és a megváltozott életkörülményekhez való alkalmazkodás közös feladat és érdek, a megoldást is csak együttesen tudjuk megtalálni a gazdasági ágazatok tudásbázisának együttes bevonásával.

„A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat felismerte felelősségét és tenni fog e globális probléma megoldása érdekében. Szeretnénk tudni és tudatni, ki mit tehet elsősorban közvetlen környezete megóvása érdekében, s ezzel - reményeim szerint - egyben követendő példát is nyújtunk az utánunk következő generációnak." Ezekkel a gondolatokkal indította köszöntő beszédét Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke.

A szakmai konferencia célja Bács-Kiskun megye települési önkormányzatainak, intézményi dolgozóinak, civil szervezeteinek és vállalati szakembereinek figyelemfelkeltése, érzékenyítése a klímaváltozás okozta térségi problémákra. A rendezvényre így olyan intézmények neves, tapasztalt szakemberei kaptak meghívást, mint a Szegedi Tudományegyetem, a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet, valamint a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont. Az érdekes és gondolatébresztő előadások széles témakört öleltek fel: szó esett a helyi, megyei klimatikus adottságokról, a megváltozott éghajlati folyamatok okairól és következményeiről, a vízgazdálkodás terén jelentkező problémákról és a kínálkozó megoldásokról, s nem utolsósorban a mezőgazdaság számára elérhető, alternatív lehetőségekről. 

Mivel fontos szempont volt, hogy a szervezők a rendezvény résztvevőit aktívan bevonják a megyei klímastratégia előkészítésébe, a program második felében kerekasztal beszélgetésekre került sor. Itt minden érdeklődő és érintett elmondhatta, mely problémákat tartja fontosnak, milyen jellegű információk jelentenének számára hasznos segítséget és mit vár el a tervezett megyei klímaváltozási platformtól.

A projekt tegnapi nyitórendezvényét számos program és szemléletformáló akció követi majd a jövőben: rajz-, képzőművészeti- és fotó pályázatok, iskolai táborok és interaktív klímasátor kitelepítése különféle rendezvényekre. A megyei önkormányzat szakemberei Éghajlatváltozási Platform létrehozásával, online tanácsadással és további szakmai fórumok rendezésével is hozzájárulnak majd a kitűzött célok eléréséhez.

A rendezvény résztvevői kérdőívet tölthettek ki a nap során, melyet bárki letölthet a www.bacskiskun.hu oldalról és elküldheti az alábbi címek egyikére:

· [email protected]

· 6000 Kecskemét, Deák tér 3.  

Várunk és köszönettel veszünk minden véleményt és javaslatot!

Kövessen minket a Facebookon is!