Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. április 5. 12:29

Átadták a Wojtyla Ház új napkollektorát

Képgaléria
Átadták a Wojtyla Ház új napkollektorát
Szerdán ünnepélyes keretek között vették birtokba a Karol Wojtyla Barátság Központ frissen üzembe helyezett napelem rendszerét a népkonyha fenntartói és gondozottai. Az eseményen más támogatók mellett megjelent dr. Gróh Gáspár, a Köztársasági Elnöki Hivatal Társadalmi Kapcsolat Igazgatóságának vezetője, aki a berendezés beszerzéséhez jelentősen hozzájáruló Áder János köztársasági elnököt és feleségét, Herczegh Anitát képviselte. (Fotók: Mátyus István)

Első lépésben dr. Gróh Gáspár koszorút helyezett el a szociális létesítmény névadója Karol Wojtyla - Szent II. János Pál pápa - szobránál a ház előtti virágoskertben, majd a díszteremben Molnár Zoltán intézményvezető tartott képes összefoglalót az alapítás óta eltelt közel tizenkét esztendő krónikájáról.

Az ünnepi rendezvény a népkonyha udvarán folytatódott, ahol Beke Márk, a Kodály Zeneművészeti Szakgimnázium tízedikes növendéke harsonán és Gerhát László zongoraművész, zenetanár, karmester zongorán eljátszotta Hӓndel Ünnepi indulóját.  

Molnár Zoltán a gondozottak jelenlétében köszönetet mondott az energiatermelő egység megvásárlásához nyújtott segítségért a köztársasági elnöknek és feleségének, valamint dr. Jeney Gábor atyának, a Nagytemplom plébánosának, továbbá Nagypál Sándornak, aki a Nemzeti Fejlesztési Programiroda ügyvezetője, és Slonszky Attilának, a Plan Zrt. igazgatójának.

Dr. Gróh Gáspár válaszában kifejtette, néhány nappal ezelőtti częstochowai látogatása után a Karol Wojtyla Barátság Központ kapuját átlépve úgy érezte, olyan helyre érkezett, ahol „ismeretlenül is ismerős vagyok”. Szent II. János Pált ekként jellemezte: „olyan ember volt, aki pápaként nem mint Róma püspöke, hanem mint egy minden jóakaratú ember szeretetét és tiszteletét elnyerni képes karizmatikus személyiség végzett hatalmas építő munkát”. Kiemelte: - Szeretetre mindenkinek szüksége van, mindannyiunk rászorul. Nem csak a szegények, elesettek, de rászoruló lehet egy irigyelt milliárdos, nagyhatalmú vezető, vállalkozó is, mert nem tudjuk, lelkében mi lakozik; esetleg milyen ürességet kell kitölteni szeretettel. És gondoskodásra szorul maga a természet is. A környezettel való felelős bánásmód szintén isteni parancs. Egy olyan hétköznapi dolog, mint a napelemek üzembe helyezése tehát több egy hasznos beruházásnál. Ami környezetünk védelmét szolgálja, egyúttal embervédelem is; ugyanabba az irányba mutat, mint a Wojtyla Központ mindennapi munkája.

Farkas P. József, a Wojtyla Ház alapító igazgatója is köszönetét fejezte ki a támogatóknak. A további terveket ecsetelve említette a fűtésrendszer felújítását, amely megoldásra vár. Hangsúlyozta, hogy fejlesztési elképzelések nem csupán „saját kútfőből” származnak, adnak ötleteket az ide betérő segítők, támogatók is, akik végül a megvalósításban úgyszintén közreműködnek. - Hogy mi ennek a titka? Pontosan nem tudjuk, de a mindennapi közös ima bizonyosan megmozdítja a lelkeket. Én ebben hiszek! - fogalmazta meg gondolatait a népkonyha vezetője.

Dr. Jeney Gábor atya hangoztatta: - A legcsodálatosabb rendező az Isten! Egy direktor pedig mindig meghatározza, kinek mit kell tennie. Ez a beruházás is a rendező sugallatára, az ő utasításai szerint valósult meg többes céllal; egyaránt támogatva a szegényekről való gondoskodást, szolgálva teremtett világunk környezeti értékeinek megóvását.

A ceremónia végét Weber Románca jelezte, Beke Márk harsona-, és Gerhát László zongorajátékával.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház