Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. április 7. 18:21

Felújított Krisztus-kereszt fogadja az Izsák felé haladókat

Képgaléria
Felújított Krisztus-kereszt fogadja az Izsák felé haladókat
A kerekegyházi Hetényi József vállalkozó és családja hozzájárulásával, a kecskeméti Porta Egyesület Szent Ilona Keresztkörének szervezésében megújult az ágasegyházi és a kerekegyházi út találkozásánál lévő Krisztus-kereszt. A korábbi, több mint száz esztendős szakrális emlék hasonmását állították fel ismét. (Fotók: Mátyus István)

- Az előző faelemei szinte teljesen elkorhadtak, a fém részek viszont eredetiek, ezeket újra festették. Ismét az úton közlekedőket szolgálja, rövid megállásra, elgondolkodásra, csendes imára késztetve őket - hangoztatta Molnár Zoltán, a Karol Wojtyla Barátság Központ intézményvezetője azon az ünnepségen, melyen több tucat érdeklődő jelenlétében dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek megáldotta az újjávarázsolt keresztény vallási emléket.

Rajtuk kívül a Hetényi család, Farkas P. József, a Porta Egyesület alapító szervezője, Somogyi Lajos Ballószög-, és dr. Kelemen Márk Kerekegyháza polgármestere, valamint Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója is részt vett az ünnepi eseményen.

Hetényi József rámutatott: - Ha elődeinknek, a környékbeli embereknek volt energiájuk arra, hogy ide keresztet állítsanak, nekünk egyenesen kötelességünk annak megőrzése, fenntartása. Az idevalósi családok gyakran járnak ide, gondozzák környezetét, tehát jövője biztosított.

Farkas P. Józsefnek gyermekkori ismerőse ez a Krisztus ábrázolás: - Sihederkoromban, amikor erre jártam, engem is megszólított. Folyton arra emlékeztetett, hogy Jézus nélkül nem lehet élni, mert Krisztus a Megváltó. Elszomorodva láttam a korábbi műtárgy megromlott állapotát, és egyből kezdeményeztem annak felújítását. Az első megkeresésemre rögtön igent mondtak, összeállít a kép, végül megcsináltuk, felújítottuk a keresztet - sorrendben a nyolcvannyolcadikat.

- Mit is jelent nekünk Krisztus szent keresztje? - fordult a jelenlévőkhöz dr. Bábel Balázs érsek. Szent Márk evangéliumában találunk pontos választ erre: „Miután Pilátus katonái csúfot űztek Jézusból, elvezették, hogy keresztre feszítsék. Kényszerítettek egy arra menő embert, Simont, hogy vigye Jézus keresztjét, majd kivezették arra a helyre, melynek neve Golgota. Keresztre feszítették, azután megosztoztak ruháin, és sorshúzással döntöttek, kire mi jusson. Déltájban sötétség támadt az egész Földön. Délután három óra tájban Jézus hangos szóval felkiáltott: Istenem, Istenem, miért hagytál el engem… Az ott állók közül az egyik odafutott és egy ecetbe mártott szivacsot nádszálra tűzve inni adott neki. Akkor Jézus nagy szóval felkiáltott, és kilehelte lelkét.”

- Ez nem csupán egy emlék, hanem jelzés is arra, hogy eleink, akik itt laktak, a keresztek állításával hitükről, Jézus Krisztus iránti szeretetükről tettek tanúbizonyságot. Egy latin mondás szerint: „A világ forog, a kereszt áll!”. Ebben az esetben is el lehet ezt mondani. Hajdanán, amikor elment itt egy-egy szekér, a világ még teljesen más volt, ami azóta jócskán megváltozott. Annyi autó jár most el itt, mint ötven éve Budapesten. Változunk mi is, az életünk, de Krisztus keresztjébe mindig belekapaszkodhatunk bajaink, szenvedéseink idején. A régi keresztények ezt mondták: „Üdvözlégy szent kereszt, egyetlen reményünk!” Az imádságos odagondolás legyen meg azokban, akik itt elmennek, és mondjanak köszönetet Krisztus legnagyobb szeretetéért, hogy életét adta érettünk - fűzte hozzá a kalocsa-kecskeméti érsek.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház