Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. április 8. 14:16

Kecskemétre látogatott a rotaristák országos kormányzója – a Wojtyla Házat is felkereste

Képgaléria
Kecskemétre látogatott a rotaristák országos kormányzója – a Wojtyla Házat is felkereste
A hazánkban működő rotary klubok Kecskeméten tartották helyi szervezeteik elnökeit és titkárait felkészítő éves konferenciájukat. Szombaton a Hírös Agórában megtartott rendezvényük után a küldöttek egy csoportja Mészáros Zoltán soron következő megválasztott országos kormányzó vezetésével felkereste a Karol Wojtyla Barátság Központot. Farkas Pál szervező munkatárs helyszíni bejárás keretében tájékoztatást adott a népkonyhában folyó ember- és lélekmentő tevékenységről, a gondozottak mindennapi étkezetéséről és a széleskörű kulturális-ismeretterjesztő programokról, melyeket az intézményben a társadalom peremére szorult emberek reintegrációja érdekében naponta megvalósítanak. (Fotók: Mátyus István)

Csizmadia Lászlótól, a Rotary Club Kecskemét soros elnökétől megtudtuk: a mozgalomhoz tartozó szervezetek gazdasági éve július 1-től következő esztendő június 30-áig tart. A helyi elnökök, titkárok és az országos kormányzó személye előre megválasztva évente változik. Utóbbi posztot július 1-jéig Pénzes Ilona tölti be, utána - korábbi testületi döntésük alapján - egy esztendeig Mészáros Zoltánt illeti meg e titulus, majd őt is váltja a következőleg megválasztott kormányzó. Csizmadia László - aki civilben a kecskeméti Három Gúnár Hotel és Rendezvényház tulajdonosa - beszámolójából az is kiderült, hogy a klubtagok elsősorban nem saját javaikat teszik a közösbe, hanem olyan projekteket hoznak létre, melyek hozadékát a közjó javára fordítják, illetve szponzorokat keresnek karitatív célú elképzeléseik megvalósításához. Mindazonáltal a kecskeméti rotary csapatnak jelenleg húsz tagja van: jeles értelmiségiek, vállalkozók, akik számára életformává, egyfajta szenvedéllyé vált a bajba jutottak gyámolítása.

Mészáros Zoltán közgazdász, vezérigazgató a Szentes-Csongrád Rotary Club alapító tagjaként kerül a mozgalom országos kormányzói székébe. Tizennégy évvel ezelőtt találkozott ezzel a szolgálattal. Akkor keresték meg barátai, hogy közreműködésével alapítsanak egy jó szándékú emberekből álló társaságot olyan tagok részvételével, akik képesek másokon segíteni.

- Szinte megszámlálhatatlan nemes projektet vittünk véghez. Rászorulókat támogatunk, tehetséges fiatalokat segítünk tanulmányaikban. Két kiemelkedő projektet emelnék ki: egyik a vakok és gyengénlátók számára felállított tapintható térkép, ami valójában egy-egy térplasztika Szentes és Csongrád belvárosában. Rendkívüli élmény volt megtapasztalni, amikor a nem látó emberek így nyilatkoztak felőlük: „kezünkkel látunk” - sírtak és könnyeztek örömükben. Másik kiemelt projektünk a határon túli fiatalok táboroztatása Szentesen és Csongrádon. Harminc-negyven tizenévest látunk vendégül minden évben - meséli Mészáros Zoltán.

Újsütetű kormányzói feladatairól kifejtette: - Országosan összesen mintegy 1200 rotarista végez valamiféle karitatív tevékenységet az 51 hazai klubban. Két évvel ezelőtt választottak ki e pozícióra. Feladatom annyiból áll, hogy szolgálom, pártfogolom őket szerte Magyarországon, hogy többszörösen segíteni tudjuk a rászorulókat, elesetteket, akik adott esetben tehetségesek, de nem rendelkeznek megfelelő háttérrel.

- Azért választottuk Kecskemétet jelen konferenciánk helyszínéül, mert központi fekvése révén adottságai kiválóak. Bárhonnan könnyen elérhető, így sikerült csúcsot döntenünk, hiszen 270 delegált fogadta el meghívásunkat és jelent meg a tanácskozáson. Soha ennyien nem voltunk még! - hangsúlyozta az új kormányzó, továbbá hozzátette: Csizmadia László kecskeméti klubtársuk ajánlotta figyelmükbe a Wojtyla népkonyha üzemeltetőinek nemes kezdeményezését, melynek megtekintését nagy várakozás előzte meg, mivel nagyobb kitekintésben is egyedülálló módon látja el küldetését, melyet helyi és országos szinten is támogatásra méltónak találnak. Mindezek okán jöttek el megtekinteni a létesítményt.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház