Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. április 8. 14:30

Érseki vizit Matkópusztán

Képgaléria
Érseki vizit Matkópusztán
Helyszíni bejárásra várták szombaton Kalocsa-Kecskemét érsekét a frissen felújított matkópusztai kápolnában. Kiss Vilmos plébános és Sinkó András egyháztanácsi tag vezette végig dr. Bábel Balázst az épületben, aki a szemle során meggyőződött afelől, hogy körültekintően, megfelelő gondossággal költötték el a több mint százéves épület teljes renoválására az egyházmegye által adományozott hatmillió forintot. Rajtuk kívül Kecskemét önkormányzata is hasonló összeggel támogatta a felújítást, de a helyi hívek úgyszintén mélyen zsebbe nyúltak a rekonstrukció során. Így, közös összefogással újulhatott meg a matkópusztai kis templom, melyet július 1-jén szentel fel dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek. (Fotók: Mátyus István)

Kiss Vilmos plébános irányításával és Sinkó András, valamint más segítők aktív közreműködésével kívül-belül megújult a templom: a homlokzat, tetőszerkezet, csatorna, a padlózat, a padok, berendezési tárgyak, a világítási és fűtési rendszer, az ablakok. A stációs ábrázolások és oltárképek még ugyan hiányoznak, meg művészi kivitelezésű szobrokból sincs elég, de Isten segítségével ezek is hamarosan meglesznek. Néhány simítás és teljes körűen birtokba vehetik az épületet a hívek - derült ki a szemlén.

A tervezési elképzeléseket a plébános és Sinkó András közösen fogalmazta meg, állította össze, majd két évig tartott a megvalósítás.

- A koros épület egykor iskolakápolna volt, látszik is az elválasztás; hajdanán egyik felében tanterem, a másik részben templom kapott helyet. A ház állaga idővel annyira megromlott, hogy elkerülhetetlenné vált a teljes felújítás. Ahogy folyamatosan látták az eredményt, a hívek is szívesebben adakoztak e célra - közölte a plébános.

Az érsek méltatta a matkópusztai hívek szorgalmát, áldozatvállalását. Amint mondta, nagyobb településeken gyakran nehezebben kivitelezhetőek hasonló léptékű munkálatok, ugyanis például a társasházi otthonokban élők tulajdonosi szemlélete sok esetben nem terjed ki a saját tulajdonú lakáson kívüli környezetükre; egyesek hajlamosak elhanyagolni külső közegüket. Igaz ez a templomokkal kapcsolatban is, mondván: majd valaki megcsinálja… Matkópusztán láthatóan nem így fest a helyzet - jegyezte meg Balázs érsek.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház