Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. április 12. 14:03

Kecskemétre látogatott a japán nagykövet

Képgaléria
Kecskemétre látogatott a japán nagykövet
Szerdán a hírös városba látogatott Kosuge Junichi japán nagykövet. Délelőtt a széchenyivárosi Arany János Általános Iskolát kereste fel, ahol megnyitotta az Aomori tehetségei című gyermekrajz-kiállítást. A tárlaton Aomori japán város általános iskolásainak festményeit és fametszeteit tekinthetik meg az érdeklődők. A nagykövet kora délután az Aomori parkba is ellátogatott, ahol a japán-magyar barátság jelképeként cseresznyefát ültetett Király Józseffel, a Kecskemét-Aomori Baráti Kör tiszteletbeli elnökével, a Szent László Lions Club tagjával. (Folytatás a képek után, fotók: Mátyus István)

- A Kecskemét és Aomori közötti baráti kapcsolat 1994-ben vette kezdetét. E több mint 20 év alatt az oktatás és kultúra területén jelentős programok valósultak meg. Magyarország és Japán, egymás globális partnereiként, akiket a demokrácia és a jogállamiság egyetemes értékrendje köt össze, rendkívül gyorsan fejlődő baráti kapcsolatokat épített ki. Emellett a két ország közötti együttműködés nem csak a politika oldaláról, hanem gazdasági tekintetben is szorossá vált: közel 150 japán cég tevékenykedik Magyarországon. Úgy vélem, hogy az Arany János Általános Iskola és a Tabakomachi Általános Iskola közötti kooperáció egymás kultúrájának kölcsönös tiszteletét és szeretetét jelenti. Az, hogy ezt iskolásként, tehát a legfogékonyabb korban élik meg a résztvevők, a gyerekek számára rendkívül értékes tapasztalat - fogalmazott a kiállítást megnyitó beszédében a nagykövet.

- Az Aomori park szimbolizálja Kecskemét részéről a japán város iránti szeretetet. E helyen az első cseresznyefát a fukusimai atomkatasztrófa áldozatainak emlékére Király József úr ültette el 2012-ben. A cseresznyefa különleges a japán emberek számára, mert virágaival nem csak a tavasz közeledtét, hanem különösen a katasztrófa sújtotta régió újjászületését is jelképezi. Szeretnék köszönetet mondani Kecskemét polgárainak, valamint a Lions Club tagjainak, akik ezzel a gesztussal fejezték ki együttérzésüket a fukusimai katasztrófában hatalmas károkat szenvedett Japán, és főképp az ebben a régióban található Aomori város iránt - jelentette ki a parkban Kosuge Junichi.

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház