Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. április 19. 21:23 | Szerző/forrás: keol.hu

Vádemelés három „tűzifás” csaló ellen Kecskeméten

Vádemelés három „tűzifás” csaló ellen Kecskeméten
A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség csalás bűntette és más bűncselekmény miatt vádat emelt a Kecskeméti Járásbíróságnál egy budapesti nő és két férfi bűntársa ellen, akik 2016. március 13-án olcsó tűzifa ígéretével 136 ezer forintot csaltak ki egy idős kecskeméti asszonytól, továbbá egyikük közel 1 millió forintot lopott is a sértettől.

A három fővárosi vádlott közül az egyik férfi a csalással vádolt nő sógora, míg a másik férfi a nő unokatestvére. A három csaló további két ismeretlen társukkal együtt 2016. március 13-án délelőtt két kisteherautóval megjelentek egy 83 éves asszony kecskeméti családi házánál. A tervük az volt, hogy kedvező áron tűzifát kínálnak az idős asszonynak, de a sértettet becsapva nem a kifizetett mennyiségű fát, hanem annak csak a töredékét adják át.

A nő vádlott az idős, egyedül élő asszony bizalmába férkőzött, majd „egyszeri, kivételes akcióként" 2.300 Ft/mázsa áron ajánlott eladó tűzifát. A gyanútlan sértett a nő kedvessége és a kedvező ár miatt belement az „üzletbe". A fát a két férfi bűntárs hordta be ezután a sértett portájára. Az idős asszony a szóbeli megállapodás szerint 60 mázsa tűzifát vett, valójában azonban a férfiak a sértettet becsapva csak 7,5 mázsa fát vittek be.

Ezután a nő vádlott - azzal az ürüggyel, hogy vizet kér - a sértettel a ház konyhájába ment, ahova velük ment a nő unokaöccse is. Az idős asszony átadott 100.000 forintot a vételár egy részeként, majd átment a hálószobába. Itt a szekrény alatti rejtekhelyről elővette a megtakarított pénzét, 1 millió forintot, melyből további 60.000 forintot átadott az unokaöcsnek. A maradék 940.000 forintot tartalmazó borítékot a sértett a hálószoba foteljére rakta.

Ezután a még mindig gyanútlan sértett kikísérte a vádlottakat az ingatlan kapujához. Innen azonban az unokaöcs visszakéredzkedett azzal az ürüggyel, hogy vécére kell mennie. Ehelyett azonban a férfi magához vette és ellopta az idős asszony 940.000 forintját. Mindezek után a vádlottak távoztak a helyszínről. A csalással 136.000, míg a lopással 940.000 forint kár keletkezett, amely a nyomozás során nem térült meg.

A szabadlábon védekező vádlottakat az ügyészség a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntettével vádolja, azzal, hogy az unokaöcsnek kifosztás bűntette miatt is felelnie kell.

Kövessen minket a Facebookon is!