Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. április 21. 15:54

Idén is lendületben a Porta Egyesület

Képgaléria
Idén is lendületben a Porta Egyesület
Az előttünk lévő időszakban három köztéri szakrális emléket tervez felújítani és a főtéri Romkert rehabilitációjában is részt vesz a Porta Környezetvédelmi, Városvédő és Kulturális Közhasznú Egyesület - adta hírül péntek délután Molnár Zoltán a civil szervezet vezetősége nevében a Wojtyla Barátság Központban. (Fotók: Mátyus István, Molnár Zoltán)

Mint kiderült: a Porta Egyesület Szent Ilona Keresztkörének közreműködésével fog megújulni a kecskeméti repülőtér közelében, az új körgyűrű mellett található közel száz esztendős fakereszt, melynek javítását, újrafestését a közeljövőben megkezdik.

A „nagy Tesco” melletti körforgalom mentén, a környező tujafák ölelésében szintén fellelhető egy kőkereszt, melyet 1848. április 27-én állítottak fel. Korához képest ugyan megkímélt állapotban lelték meg a Porta Egyesület önkéntesei, azonban a helyszíni szemle során megállapítást nyert, e Krisztus-kereszt rekonstrukciója is elodázhatatlan. A munkálatok - melyhez a széchenyivárosi részönkormányzat is támogatását adja - előreláthatóan még az idén megkezdődhetnek.

A Ménteleki út mentén szintén állt egy szakrális emlék, melynek eredete jóformán teljesen ismeretlen, azonban annyi mindenképpen bizonyos, korábbi helyére nem kerülhet vissza, ugyanis közműtelepítés zajlik az adott területen, ezért új lokációt kell keresni számára. A megközelítőleg hatvan esztendős fakereszt egykori megálmodója, létesítője a Platán Otthonban hunyt el, ezért a Szent Ilona Keresztkör tagjai úgy vélik, revitalizációját követően a szociális intézmény területén lenne legméltóbb helye a megújult keresztnek - tájékoztatott Molnár Zoltán.

A Wojtyla Ház intézményvezetőjének elmondása szerint - egy másik tervezett nagyszabású területrendezési projekt elemeként - civil szervezetek és Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának összefogásával közvetlenül a Romkert mellett emléktáblát létesítenek a Barátok temploma falán, melyen az alábbi háromnyelvű szöveg lesz olvasható:

E helyen láthatóak az 1698-ban - részint az idők folyamán feltöltődött 15. századi korábbi temetői csonttárolóra - épült, s 98 évvel később egy hatalmas szélvihar után lebontott Szent Mihály-kápolna romjai.

English:
These ruins are of Saint Michael Chapel, built – partially onto the plugged ossuary of the 15th century graveyard – in 1698 and demolished 98 years later after a severe gale.

Deutsch:
Dies ist die Ruine der  ST. MICHAEL KAPELLE
1698 auf einem Friedhof aus dem 15. Jahrhundert erbaut.
98 Jahre später durch einen Sturm zerstört,  und dann abgerissen.

A Romkert területrendezésének engedélyeztetési folyamata jelenleg is tart. Az önkormányzat jóváhagyása után kerülhet sor a főtér e gyöngyszemének átalakítására, illetve az emléktábla kihelyezésére. Ennek megtörténtéig a Wojtyla népkonyha gondozottai vállalták, hogy tisztán tartják itt a környezetet - árulta el a Wojtyla Barátság Központ intézményvezetője.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház