Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. április 26. 20:42 | Szerző/forrás: keol.hu

Kecskemét: 700 millióval volt több az iparűzési adóbevétel

Kecskemét: 700 millióval volt több az iparűzési adóbevétel
A csütörtöki közgyűlés legfontosabb napirendi pontja az önkormányzat 2016.évi költségvetésének végrehajtása és a tavalyi évi maradványpénzek megállapítása. Így ez a téma volt a fő fogás a polgármester szokásos sajtóreggelijén is.

Szemereyné Pataki Klaudia ismertette az újságírókkal a 2016. évi zárszámadás fő számait. Elmondta, hogy 39,2 milliárd forintos költségvetéssel zárta a tavalyi évet a város. Ebből a különböző működési kiadások 18,5 milliárdot tettek ki. A felhalmozódó, elhúzódó fejlesztések finanszírozása 5,7 milliárd forinttal szerepel a zárszámadásban, az összes pályázati fejlesztés pedig 15,5 milliárd forintot jelentett.

A polgármesteri hivatal az oktatási, kulturális és szociális intézmények munkatársainak létszáma összesen 1780 fő volt az év végén - mondta a polgármester.

Örömteli, hogy 700 millióval több adóbevétel érkezett a város számlájára, mint a korábbi évben, ezt az összeget májusban fogják felosztani.

A sajtóbeszélgetésen az is kiderült, hogy 100 millió forinttal fordítottak többet a költségvetésből városüzemeltetési feladatokra, mint 2015-ben. 400 millióval költöttek többet az intézmények finanszírozására, ennek része a béremelés, és nagyobb költséget jelent az ingyenes és kedvezményes gyermekétkeztetés biztosítása is. Jelentősen változott a sportszervezetek támogatása, ez mintegy 300 millióval jelentett többet a tavalyi költségvetésben.

A helyi tömegközlekedés biztosítása ugyanakkor 75 millióval került többe az önkormányzatnak 2016-ban, mint az azt megelőző évben.

Szemereyné Pataki Klaudia kifejtette, már most megmutatkozott az energiahatékonysági beruházások jótékony hatása. 100 millióval fizetett kevesebbet a város áramszámlákra. A megtakarításokat további közvilágítás fejlesztésekre tudják fordítani.

A polgármester fontosnak tartotta, hogy jelentős „zárópénz" maradt tavaly év végén. A pályázati fejlesztések befejezéséhez ugyanis legalább 10-20 százalékos kiegészítésre van szükség a tartalék keretből.

A zárszámadásban látható az is, hogy összesen 1,4 milliárd értékben támogat közvetetten az önkormányzat különböző szervezeteket. Ez azt jelenti, hogy ingyenesen használhatják ezek a közösségek a város ingatlanjait.

Kövessen minket a Facebookon is!