Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. május 17. 22:35 | Szerző/forrás: keol.hu

Shell Eco-marathon: új motorral áll rajthoz a kecskeméti Kando Electric autója

Shell Eco-marathon: új motorral áll rajthoz a kecskeméti Kando Electric autója
Második alkalommal tér vissza Londonba a Shell Eco-marathon, amelyet a Make the Future Live fesztivál részeként rendeznek meg május 25-28 között a Queen Elizabeth Olimpiai Parkban. A kecskeméti Kandó Kálmán Szakközépiskola diákjai újra próbára teszik járműépítési tudásukat, és az utolsó simításokat végzik autójukon, hogy közel egy hét múlva már minden készen álljon a versenyre.

Összesen 178 középiskolai és egyetemi diákcsapat, 28 országban - Európában és azon túl - most is azon dolgozik, hogy befejezzék a különösen energiahatékony járműveiket, és az ikonikus londoni helyszínen - külön egy erre a célra kialakított pályán - próbára tegyék azokat. A versenyen a diákok az energiahatékonyság határait feszegetik, hogy kiderüljön, melyik csapat tudja megtenni a legnagyobb távolságot a legkevesebb üzemanyaggal.

Magyarországról idén három csapat utazik a londoni versenyre: a kecskeméti Kandó Kálmán Szakközépiskola diákjai mellett, a Széchenyi István Egyetem és a Debreceni Egyetem Műszaki Karának hallgatói készülnek a megmérettetésre az ultrahatékony járműveikkel. „A Shell Eco-marathon inspirálja és kihívás elé állítja a jövő mérnökeit, akik egész évben új ötletekkel és fejlesztésekkel kísérleteznek, amelyekkel választ adhatnak a jövő energetikai kihívásaira. Ezért külön öröm, hogy idén ismét három magyar csapat vesz részt a versenyen, akik előremozdíthatják ezeket a törekvéseket" - mondta Juhász Péter, a Shell Hungary Zrt. magyarországi értékesítési vezetője.

A kecskemétiek idén a biztonságtechnikai fejlesztésükkel szeretnének kitűnni a mezőnyből, és elhozni a különdíjat. A díjat annak a csapatnak ítélik oda, akik a működő biztonsági ötletükkel nemcsak a saját, de a mezőny biztonságát is szem előtt tartják. „A mi fejlesztésünk a pilóta életfunkcióit monitorozza, rosszullét esetén lefékezi és leállítja az autót, miközben jelez a pályafelügyelőnek" - magyarázta el Mészáros Károly, a csapat vezető oktatója.

Norman Koch, a Shell Eco-marathon igazgatója elmondta: „Fantasztikus azt látni, hogy a diákok Európa számos pontjáról azért jönnek, hogy folyamatosan feszegessék a technológia és a design határait, és megtalálják a jövő megoldásait a mobilitásban. A kreatív közeg és a bajtársiasság érzése adja meg a verseny valódi hangulatát. A csapatok a kemény munkájuk és elhivatottságuk eredményét teszik próbára a 33. Shell Eco-marathon Europe verseny utcai pályáján Londonban."

A Shell Eco-marathont a Make the Future Live fesztivál részeként rendezik meg, amely egy ingyenes fesztivál az energetikai ötletek és felfedezések jegyében. A látogatók bepillantást kaphatnak az energiafelhasználás jövőjébe, és megtapasztalhatják milyen változáson megy keresztül, ahogyan élnek, dolgoznak és szórakoznak a városokban. A Queen Elizabeth Olimpiai Parkot három tematikus zónává alakítják át, ahol a diákok, vállalkozók, és az iparág vezetői találkoznak, hogy megtalálják az utat az alacsonyabb széndioxid-kibocsátású jövő felé.

A Kandó Electric-kel készített videó a csapat oldalán érhető el, IDE kattintva. 

Kövessen minket a Facebookon is!