Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. május 18. 22:32 | Szerző/forrás: keol.hu

A Phoenix Mecano támogatta: Nagy Noel ismét a csúcsra ért

A Phoenix Mecano támogatta: Nagy Noel ismét a csúcsra ért
Harmadik alkalommal rendezték meg Pécsen a masters korosztály legnagyobb CrossFit versenyét, a European Masters Throwdownt (EMT). Kecskemétről Nagy Noel súlyemelő, masters világbajnok és csúcstartó képviselte hazánkat.

- Hogyan lehet, hogy súlyemelőként CrossFit versenyen látunk?

- Eddig mindhárom EMT-n indultam. 2015-ben óriási fölénnyel megnyertem a versenyt. 2016-ban „csak" 11. helyezést értem el, mivel ekkor a súlyemelés, a felnőtt olimpiai kalifikációs Európa-bajnokság volt a legfontosabb verseny. Nem tudtam megfelelően felkészülni, nem helyezhettem az ország olimpiai kvótáját a saját érdekeim elé, így ekkor nem végeztem CrossFit jellegű edzést. Idén az EMT az első félév legfontosabb versenye számomra, így a súlyemelő edzéseket kicsit hanyagoltam, helyette CrossFit gyakorlatokat végeztem. Megnöveltem a gyakorlatok ismétlésszámát, változtattam a táplálkozáson és lefogytam több, mint 10 kilogrammot.

- Hogyan sikerült a formába hozás a versenyre, milyenek voltak az esélyek?

- Erre a versenyre bárki, aki megfelel a korosztálynak és befizeti a nevezési díjat indulhat, de a versenyre kvalifikálni kell. Ez azt jelenti, hogy 3 gyakorlatsort kell bemutatni (WOD-ot), ezt rögzíteni a verseny weboldalán, majd a legjobban szereplők kapnak jogot az indulásra. Különbőz korcsoportban mindkét nem képviselteti magát. Összesen 240 atléta indult. A kvalifikáció nekem igen gyengén sikerült, mivel ekkor még nagyban a testsúly beállításommal voltam elfoglalva, de a versenyre bejutottam, és ez volt a lényeg. A papírforma alapján mindenki azt a következtetést vonhatta le, hogy nekem nyerni semmi esélyem nincs. Természetesen én tudtam, hogy ez nem így van. Én mindig, minden versenyre nyerni megyek, és majd lesz, ami lesz, de nyerni csak úgy lehet, ha a cél a győzelem, és minden mást ez alá rendelni.

- A fogyás miatt sikerült gyengén a kvalifikáció?

- Természetesen, hiszen alacsony szénhidrát bevitel mellett nagyon nehéz edzeni, és az eredmény is visszaesik. Tudtam, hogy amint megfelelő lesz a táplálkozásom, és közel 10 kilogrammal kevesebb lesz a testsúlyom, egyből meg fognak ugrani az eredményeim. Pontosan ez történt.

- Mi történt a versenyen?

- Majdnem elhibáztam az első WOD-ot, de végül folyamatosan az élbolyban szerepeltem, és az első napot 5 WOD után 1 pont vezetéssel zártam. Voltak összetett és egyszerűbb WOD-ok. súlyemelés és CrossFit gyakorlatok vegyesen. A közösségi oldalon „alapozás"-ra keresve, egy rövid videóban, mindenki végigkövetheti hogyan zajlik egy ilyen verseny. Kecskeméten is több helyen lehet CrossFit edzéseket végezni, akinek megtetszik keressen meg minket a Bóbis Gyula edzőcsarnokban, és szívesen segítünk az alapok elsajátításában. A második napon folyamatosan csökkent a versenyzők létszáma. Előbb a legjobb 12 fő, majd az utolsó két döntő WOD-ra már csak a legjobb 6 versenyző állhatott fel a gumiszőnyegre. A 9-10 WOD egy összetett gyakorlat volt, ekkor 1 pont hátrányban voltam, így nagyon szoros volt a verseny, és mindent bele kellett adnom a győzelemhez.

- Milyen volt a gyakorlat?

- 9. WOD: 3 sorozatot kellett végezni - 4 ring muscle up (gyűrűn lendületből ülő tartásba kell kerülni 4x), 3 snatch (súlyemelő szakítás 70 kg-on 3x), és ezt ismételni limitidőn belül, a leggyorsabb nyer. Kicsi testsúllyal, súlyemelőként ez számomra nagyon könnyű gyakorlat volt. Nyertem, ekkor 1 pont vezetésre tettem szert, ez nagyon kevés, tehát az utolsó WOD döntött.
10. WOD: pár perc pihenő után egy csökkenő sorozatot kellett bemutatni 8-6-4-2 db. Ahol a gyakorlat weighted pistol (20 kg-os súllyal egylábas guggolás 8x), majd shoulder to overhead (70 kg súlyt kell a fejfölé juttatni 8x). Ebben a WOD-ban végül nem sikerült nyerni, de az összetettben legnagyobb ellenfelem mögöttem végzett, így végül 3 pont előnnyel nyertem a versenyt.

- Voltak-e további magyar versenyzők?

- Igen, a különböző korosztályokban végül négy első és több dobogós helyezést sikerült elhozni a magyar csapatnak.

- Hol látunk legközelebb?

- A Phoenix Mecano Kecskemét‎ támogatásának köszönhettem az indulást, de további támogatók híján várhatóan idén már csak súlyemelő versenyen indulok a Kecskeméti TR színeiben. A legfontosabb verseny a hazai felnőtt Magyar Bajnokság lesz, ahol a fiatalok között, saját fiammal együtt fogok versenyezni, és szeretném sorozatban a 7. bajnoki címet megszerezni.

Kövessen minket a Facebookon is!