Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. május 19. 21:58 | Szerző/forrás: hiros.hu

A Kecskeméten született Fényes Adolf festőművészre emlékeztek

A Kecskeméten született Fényes Adolf festőművészre emlékeztek
A 150 évvel ezelőtt Kecskeméten született festőművészre, Fényes Adolfra emlékeztek ma délután a megyeszékhelyen. Az esemény a Katona József Múzeum, a Zsidó Hitközség és a Kortárs Művészeti Műhelyek Forrás Kiadója együttműködésében valósult meg.

A megemlékezés a festő Wesselényi utcai emléktáblájánál kezdődött, ahol dr. Grósz Andor, a Kecskeméti Zsidó Hitközség vezetője emlékezett meg a város jeles szülöttéről.

Fényes Adolf a kiegyezés évében, 1867-ben látta meg a napvilágot Kecskeméten, Fischmann Simon főrabbi gyermekeként. A piarista gimnáziumba járt, de édesapja korai halálát követően a család a fővárosba költözött, és Fényes Adolf a Fasori Evangélikus Gimnáziumban fejezte be középiskolai tanulmányait. Jogász lett belőle, de már gimnazistaként a rajz és a festészet érdekelte. Csaknem 15 éven át tartó képzése a Mintarajziskolában Székely Bertalan irányításával kezdődött, később Weimarban és Párizsban folytatódott.

A koszorúzást követően a Cifrapalota Pávás termében Füzi László, a Forrás főszerkesztője mutatta be a folyóirat Fényes Adolfról szóló összeállítását, majd ifj. Gyergyádesz László művészettörténész tartott vetítettképes előadást a festő munkásságáról. Szabóné Bognár Anikó néprajzkutató - történész a Fényes Adolf képein szereplő süteményekről tartott előadást, a múzeum munkatársai pedig berendeztek egy, az előadásokat illusztráló Fényes-asztalt a Pávás teremben.

Kövessen minket a Facebookon is!