Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. május 22. 09:09

Bábel Balázs: Lesz templomfelújítás Kecskeméten, de nem tudni, mikor

Bábel Balázs: Lesz templomfelújítás Kecskeméten, de nem tudni, mikor
Több, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyéhez kötődő kérdéskör is erősen foglalkoztatja mostanság Bács-Kiskun megye közvéleményét. Ezek tisztázására ültünk le beszélgetni dr. Bábel Balázs érsekkel.

- Sokakat érdekel Kecskeméten: hol tart a Nagytemplom felújításának ügye? Egyáltalán lesz építkezés?

- Lesz, de hogy mikor, pontosan nem tudjuk. Ezt jó néhányszor elmondtam már különböző fórumokon. A közelmúltban társultam a város vezetőinek kérelméhez, melyben egyházi épületek felújítását kezdeményezik felsőbb szerveknél. Amint sikerül valamilyen forrásból megteremtenünk ennek anyagi bázisát, máris kezdődhet az építkezés. Addig csupán közvetlen balesetveszély-elhárításra nyílik lehetőség.

- Ez nem hangzik túl biztatóan…

- Amikor 1999-ben érsekké választottak, rögtön megtapasztaltam, hogy a kalocsai székesegyház milyen katasztrofális állapotban van, de nem volt pénzünk. A statikusok, akiket odahívtam, a felmérések után milliárdokat emlegettek. Emiatt kellett annyit várni a renoválásra. Kölcsönt nem tudunk felvenni, mert az egyháznak nincs tőkéje. Annak idején volt, de hajdani üzemeinket, termőföldjeinket, termelőeszközeinket - melyek óriási értéket képviseltek évszázadokon át - nem kaptuk vissza a rendszerváltás után, csupán elhanyagolt állapotú épületeket. Ennek folytán ma nem rendelkezünk kellő anyagiakkal. Egy milliárdos építkezést pedig nem lehet csak úgy hasra ütésre elkezdeni.

- Pályáznak az ügyben?

- E vonatkozásban nem áll rendelkezésre, kizárólag a Kormány segítőkészségében bízhatunk. Az Európai Unió kifejezetten templomok felújítására eddig nem írt ki pályázatot. Esetleg ha egy projekt elemeként szerepelt valamilyen közcélokat szolgáló egyházi ingatlan, illetve turistalátványosság, arra volt példa, de a templomokat rendszerint kihagyják a pályázati körből.

- Hogy véli, jól sáfárkodnak az egyházi vagyonnal? Pozitív és negatív példákról egyaránt hallani.

- Kétségtelenül az utóbbi is előfordul, de határozottan leszögezem: a Kalocsa-Kecskeméti Egyházmegyében minden forintról elszámolás és nyugta készül. Akárhányszor ellenőriztek bennünket, mindig mindent rendben találtak. Már a kezdetén utasításba adtam az akkori pénztáros-gondnokomnak, hogy különös aggályossággal kezelje a pénzügyeket, mert a mai világ minden más bűnt elvisel, de a korrupciót nem, mert az emberek úgy érzik, őket lopták meg. Ilyen téren mindenki megbukhat. Nálunk nincs körülbelül; alaposan ellenőrizzük, átvizsgáljuk az elvégzett munkát, s csak azután fizetünk.

- A kisebb egyházközségekben is adódnak felújításért kiáltó templomok…

- Ez tény, de pénz hiányában mi is tehetetlenek vagyunk. Anyagi támogatást márpedig nem tudunk biztosítani. Egyházközségeink nem csak azért szegények, mert vidéken általában a kevésbé tehetősek járnak templomba, hanem kiöregszenek, elfogynak a hívek. Egy nyugdíjas mit tud beletenni a perselybe?! Ezt kell tudomásul venni. A délvidék szegény, a házak fele üresen áll, mert nem tudják eladni. A fiatalok inkább nagyobb településekre költöznek. Az egyházközségekben is hasonló a helyzet. Természetesen nem adjuk fel, de a lehetőségeinket nem tudjuk átlépni. Általános problémával állunk szembe. A létszükségletet azért igyekszünk biztosítani. Ha beázás történt, megpróbálunk segíteni, mivel létkérdésről van szó, de például az újrafestést már nem áll módunkban támogatni.

- Elképzelhető, hogy az egyház megválik a kihasználatlan ingatlanaitól?

- El nem adjuk ezeket, mert egyrészt senki sem venné meg őket. Másrészről pedig Krisztushoz méltatlan célok szolgálatára egyébként sem adnánk oda a kiüresedő épületeinket. Azonban nem mindenütt állunk ennyire rosszul. Számos településen sikerült felújítani templomainkat, amelyek minden nehézség ellenére sok hívet fogadnak vasárnaponként.

- Május Szűz Mária tiszteletének hónapja, de ilyenkor tartják a bérmálkozást, zajlanak a pünkösdi előkészületek. Ezek tekintetében várható idén valami újdonság?

- Találkozókat szervezünk fiataloknak, családi alkalmakat tartunk, lesz Városmisszió, de teljesen új dolgokba nem fogunk. Ha most olyat vezetnénk be, ami eddig sosem volt, ez azt jelentené, hogy eddig valamit rosszul vittünk véghez.

- Rövidesen beköszönt a nyári vakáció az iskolákban. Milyen programokkal várják a gyerekeket?

- Hittantáborokat szervezünk Bugacon, Meszespusztán, Apostagon cserkészeket látunk vendégül. A zenei tábor viszont koordinátor hiányában idén elmarad. Nyáron megkezdjük az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülést. 2017. június 5-én, pünkösdhétfőn dördül el a 2020-ban Budapesten megrendezésre kerülő esemény hároméves előkészítésének startpisztolya.

- Mit hoztak az egyházmegyének a katolikus fenntartásba került iskolák?

- Bátran kijelentem: egyelőre gondot. A gyerekek keresztény szellemű nevelése nagyon hosszú lejáratú feladat. Évekbe telik, míg ilyen téren érezhető változás következik be. Mindemellett örömet jelent ennyi gyereket katolikus tanintézetekben látni, de a felmerülő nevelési problémákra csak a Jóisten tud bölcs választ, megoldást adni. Őreá kell hagyatkoznunk.

- Számos pedagógus számára idegen a keresztény világnézet…

- Felnőtt embereket nehéz váltásra, változtatásra késztetni, ami szemléletüket, életformájukat illeti. Amelyik tanító, nevelő az életben nem járt még szentmisén, ráadásul megszokta, hogy tanítás végén leteszi a lantot, és utána nem foglalkozik például szabadidős közösségi programok szervezésével, ezen igen nehéz változtatni. Jobbára úgy megy minden, ahogyan eddig. Rendkívül hosszú idő fog eltelni, míg a változásnak kézzelfogható látszata lesz.

- Szükség van a Szentlélek munkálkodására…

- Egyetlen pedagógust sem küldünk el, kivéve, ha a tanulókra eső számuk nagyobb a törvényileg meghatározottnál. Ilyenkor - szívfájdalommal - muszáj elbocsátáshoz folyamodnunk. Egyébként ugyanazok tanítanak iskoláinkban, akik korábban is, a nem egyházi fenntartás időszakában.

- Visszatérve a nyári programokra, részvételi díj szempontjából is komoly konkurenciát jelentenek például az Erzsébet táborok…

- Nem vagyunk képesek a jelentős állami támogatásból szerveződő táborokkal anyagi vonatkozásban versenyezni, és komfortban, kényelemben sem. Azonban akadnak olyan gyerekek, akiknek pont az jelent élményt, ha nem minden úgy történik egy nyaralás alatt, mintha otthon lennének: zuhanyzás, vacsora után tévézés vagy barangolás az interneten. A mi táborainkban esetleg kevésbé élhetnek a szórakoztató eszközök által kínált lehetőségekkel, ellenben nálunk egy új, más irányú szellemiséggel találkozhatnak, tartalmasabb kikapcsolódásban lehet részük, ami sokáig emlékezetes maradhat a kis nebulóknak.

- Miként járulnak hozzá a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek egyházi táboroztatásához?

- A bugaci Hittanyát támogatjuk, és önköltségi áron adjuk ki a meszespusztai üdülőt, melynek fenntartási költsége egyébként milliókra rúg évente.

- Hogyan tekint az elkövetkezendő hónapok elé?

- A feladatok adják magukat. Szabadságot, nyaralást nem tervezek. Itthon tartózkodom egész nyáron, végzem a teendőimet. Munkatársaim családi körben oldják meg pihenésüket, a papok meg feltalálják magukat nélkülem is.

- Nem vágyik szabadságra, legalább egy hét teljes kikapcsolódásra?

- Ha rajtam állna, visszaforgatnám az idő kerekét legalább negyven évvel; szüleimmel kaszálnék a réten. Ez lenne nekem a valódi szabadság. Az aktív kikapcsolódás pártján állok, a semmittevést időrablásnak tekintem. Számomra lényeges, hogy mindig legyen valamilyen program.

- Ferenc pápa kérése értelmében minden keresztény család fogadjon be legalább egy menekültet. Hogyan valósítják meg ezt az egyházmegyében?

- Mi úgy teszünk ennek eleget, hogy támogatjuk az otthon maradott keresztényeket, illetve hazatérésükben segítjük a közelmúltban hozzánk érkezett szíriai papokat, miközben fedezzük az itt tartózkodásuk költségeit.

- Ők akár lelkipásztori szolgálatot is vállalhatnának nálunk…

- Ez nem egyszerű, ugyanis egy külföldi személy pappá képzése háromszor annyiba kerül. Különösen a magyar nyelv belátható időn belüli megfelelő elsajátítása jelent számukra gondot, nekünk pedig jelentős többletköltséget.

- Migrációs kérdésekben egyetértenek a püspökök?

- Nem, de nincs is erre szükség, ugyanis az egyházi elöljárókat nem kötelezi semmilyen „pártfegyelem”. Mindenkinek jogában áll saját álláspontot kialakítani. Lényeges azonban, hogy Jézus ide vonatkozó tanításaival tisztában legyünk, és békében saját lelkiismeretünkkel.

- Mit üzen az olvasóknak?

- Mostanság gyakorta kérem a Szentlélektől: ebben a rendkívül felzaklatott, borzasztóan ellenséges világban legyen elég türelmünk, önuralmunk és maradjon derűs a lelkünk. Ezt kívánom mindenkinek.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház