Augusztus 23. péntek, Bence
Hírek, események 2017. május 24. 12:35

Akasztói halnap a Wojtyla népkonyhán

Képgaléria
Akasztói halnap a Wojtyla népkonyhán
Százhúsz adag kukoricalisztben forgatott törpeharcsával, köretként burgonyapürével, savanyúsággal kedveskedett szerdán Cserna Enikő a Wojtyla Ház szegényeinek jómaga, valamint az Akasztói Horgászpark és Halascsárda üzemeltetőinek nevében. Örömmel újságolta a népkonyha udvarán tartott harsonakoncert után a hangverseny közönségének, hogy a Magyar Gasztronómiai Egyesület Aranyszalag Minőség tanúsítványát kapta az Akasztói Szikiponty a tavaly októberben megrendezett Budaörsi Halünnepen. Ez annak elismerése, hogy kiváló minőségű pontyhúst tudunk előállítani halgazdaságunkban - adta tudtul Cserna Enikő, majd imádság és asztali áldás után a népkonyha asztalaihoz invitálta a Wojtyla sorsközösséget. Eközben a koncert meghívott vendégeinek halászlét és túrós csuszát szolgáltak fel a szociális intézmény Pintér József termében. (Folytatás a képek után, fotók: Mátyus István)

HÁTTÉR:

Aranyszalagot kapott az Akasztói Szikiponty

A Magyar Gasztronómiai Egyesület Aranyszalag Minőség tanúsítványát kapta az Akasztói Szikiponty a tavaly októberben megrendezett Budaörsi Halünnepen. Az ÖKO 2000. egyéni vállalkozás tulajdonosát Szabó Józsefet kérdeztük az elismerés körülményeiről. 

A Magyar Gasztronómia Egyesület másfél évig tesztelte az Akasztói Szikipontyot, megvizsgálta, hogy állandó-e a minősége és kikérdezte a csúcsgasztronómia képviselőit az általuk tapasztaltakról. Az egyesület végül úgy döntött, hogy az Akasztói Szikipontyot az Aranyszalag tanúsító védjegy használatára méltónak tartja. A hírt a Palotás Péter – az egyik legnagyobb hazai halkereskedő – által jegyzett Budaörsi Halünnepen jelentették be, meséli Szabó József, aki 1989-ben kezdte kiépíteni haltenyésztő vállalkozását Akasztó határában. Az üzletember évek óta szállítója Palotás Péter által irányított Budaörsi „Halpiacnak”, aki a legnevesebb fővárosi éttermeket – ONYX (1 Michelin csillag), Bock Bisztró, Csalogány 26, Tanti (1 Michelin csillag), New York Palace Boscolo –  látja el Akasztói Szikiponttyal. Az értékelés során több szempontot vettek figyelembe teszi hozzá Szabó József: különleges megbízható minőségű terméket kell állandó színvonalon előállítani, az év 365 napján folyamatosan. A piac igényli, és meg is fizeti a minőséget, mondta az üzletember.

Az Akasztói Szikiponty különleges húsú hal, melyet Szarvason tenyésztettek ki. Apai részről az amúri vadponty, anyai részről pedig a szarvasi P-31-es ponty jó tulajdonságait hordozza. A hal nagyon alacsony zsírtartalmú, erős izmos hússal rendelkezik, amelynek vörös a színe. Az ÖKO 2000  vállalkozás 300 hektárnyi területű tórendszerben tenyészti a halakat. Szigorú technológia betartásával szaporítják, nevelik az uszonyosokat. Ritka népesítéssel,  kis mennyiségű egészséges abrak takarmánnyal etetik a pontyokat. A takarmányozást a hal energia szükségletei alapján végzik. Ez a vízhőfoktól és az uszonyos súlyától függ.  A takarmány 4-6 óra alatt elfogy, a maradék 18 óra során az állatnak magának kell megkeresnie a tóban a táplálékot. Az Akasztói tavakban 2 kilónyi takarmány elég egy kiló halhús előállításához, miközben a szakirodalom  4-5 kilót ír elő. 
A terület zárt rendszert képez, nem engednek be máshonnan származó halakat, a halegészségügy normák fenntartása érdekében. Szabó József kiemelte, hogy a szikes tavak azért jelentenek kiváló tenyésztő helyet, mert nincs vastag iszapréteg, ahol olyan bomlási folyamatok indulnának be, melyek rontanák  a halhús minőségét.   

Családi vállalkozásban dolgoznak

Szabó József 1989 óta vezeti a vállalkozását Akasztó határában egy 450 hektárnyi birtokon, melynek kétharmadát víz felület borítja. A halgazdasághoz tartozik az Akasztói Horgászpark és Halascsárda. A horgászpark szinte egész évben várja a  horgászokat. A Halascsárda 6 lakrésszel és 9 szobával áll a vendégek rendelkezésére. A konyhájuk kiváló minőségű ételeket készít. A gyönyörű parkban gyakran tartanak esküvőket egyéb közösségi rendezvényeket.  Szabó József családi vállalkozásában dolgozik párja Cserna Enikő, lánya, Czobor Szabó Andrea, két fia Szabó Csaba és Szabó Zsolt. Ők rendezvény szervezéssel, étterem vezetéssel, marketing kommunikációs feladatokkal is foglalkoznak. A vállalkozás termelés irányítója Szabó Róbert, aki 2003 óta dolgozik a vállalkozásnál. Rajtuk kívül még félszáz ember kapcsolódik a családi vállalkozás munkájához. 

http://halascsarda.hu/

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház