Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. június 6. 12:50

Pénteken kezdődik a háromnapos Tojás Fesztivál

Képgaléria
Pénteken kezdődik a háromnapos Tojás Fesztivál
Igazi programkavalkádra számíthatnak az érdeklődők a III. Tojás Fesztiválon – Országos Tojás Sokadalmon június 9. és 11. között Kecskemét főterén, ahol ez idő alatt minden a tojás körül forog - derült ki egyebek között az esemény keddi sajtótájékoztatóján. (Fotók: Tódor Norbert)

A rendezvény szervezőinek célja, hogy bemutassák a tojásnak a gasztronómiában, gyógyászatban, művészetben, hagyományainkban és a kozmetikában betöltött szerepét, lehetőségeit. Arról, hogy ez az ismeretátadás minden korosztályhoz elérjen, gyermek-, könnyűzenei-, hagyományőrző-, kulturális-, gasztronómiai- és szórakoztató programok gondoskodnak.

A sajtótájékoztatót a szervező Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége, a Baromfi Terméktanács és a Hírös Tojás illetékesei, valamint Kecskemét város részéről Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester tartotta. A prezentációkkal, beszédekkel és filmvetítéssel egybekötött eseményen a sajtó képviselői képet kaphattak a tojástermelésről, a tojás egészségügyi hatásairól, és természetesen arról is, mi minden várja a látogatókat a III. Tojás Fesztiválon - Országos Tojás Sokadalmon, amely immáron hagyományosan a kecskeméti nyári fesztiválszezon indító eseménye.

- Az országos tojástermelés több mint 31%-a Kecskeméti kistérségben történik, ez pedig indoka lehet, hogy miért éppen városunk ad otthont a Tojás Fesztiválnak. Főterünk véleményem szerint kiált azért, hogy színes rendezvényeknek adjon otthont. Nagyon örülünk, hogy hamarosan elindul a nyári fesztivál időszak, és hogy ennek első eleme épp a harmadik alkalommal megrendezett tojás sokadalom - fogalmazott köszöntőjében Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester.

Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke a baromfiágazatról, annak helyzetéről tartott beszámolót.

- Sokszínűségének köszönhetően ez az egyik olyan ágazat országunkban, mely exportorientált. Olyannyira, hogy a baromfitermékek kivitele az összes agrártermék közül a második-harmadik helyen áll a statisztikák szerint.

Kollár Csaba, a lajosmizsei Mizsetáp Kft. tulajdonosa a tojás „születése” mellett a Kecskeméti Tojás Fesztivál létrejöttéről is szót ejtett.

- 2015-ben jelentős fejlesztést hajtottunk végre a cégemnél. Amikor átestünk a tekintélyes beruházáson, az ünnepélyes átadón, és megháromszoroztuk a vállalkozás tojástermelését, azon gondolkoztam, hogyan lépjünk tovább. Egyre több minőségi tojást állítunk elő, de e táplálék értékei nincsenek kellően kiemelve. Ezért arra gondoltam, újra kellene indítani a 2011-ben megszűnt Siófoki Tojásfesztivált.

Kollár Csaba nem tétlenkedett, a gondolatot tett követte: 2015 tavaszának végén megkereste Kecskemét polgármesterét, Szemereyné Pataki Klaudiát az ötlettel, ő pedig azonnal igent mondott, javasolván társzervezőnek az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesületet. Kialakult a szervezők csapata, majd 2015 októberében, a Tojás Világnapjához igazodva megszervezték az első fesztivált, ami még kétnapos volt. Majd annak sikerén felbuzdulva elhatározták, a következő rendezvényen még több lakost, szervezetet próbálnak elérni. Ezért a klasszikus fesztiválidőszakra, nyárra tették át az eseményt, egyúttal háromnaposra bővítve a programsorozatot. A szervezők szándéka szerint 4-5 napossá növi ki magát a fesztivál az elkövetkező években.

Molnár Györgyi, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének titkára hangoztatta: a siófoki fesztivál megszűnése után hosszú időn keresztül keresték, melyik város lenne legalkalmasabb arra, hogy folytassa az ott megkezdett hagyományt. Épp ezért kapóra jött Kollár úr javaslata. El is gondolkoztak azon, hogy nem jutott eszükbe Kecskemét hamarabb, hiszen a város és környéke adja a legtöbb tojástermelőt és termést az országon belül. Prezentációjában rávilágított, mekkora jelentősége van, amikor megfelelő marketinggel támogatják a termelőket, akik ezáltal látványosan javuló eredményekről számolnak be.

Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület elnöke a programokról számolt be, kiemelve egy-egy különösen izgalmasnak ígérkező elemet, úgymint: főzőshow Magos Zoltán mesterszakáccsal; „Kodály kedvenc tojásos étele” rekordkísérlet: 2000 tojásból készítik el a zeneszerző kedvencét (melyet meg is lehet majd kóstolni); két olyan zenekar műsora, akik még soha nem léptek fel Kecskemét főterén - Mystery Gang, KFT.

Összességében bátran kijelenthető: az ITT olvasható programfüzet tanúsága szerint idén sem fognak unatkozni a Tojás Fesztivál résztvevői.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház