Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. június 22. 17:06

Egyetemisták alapítottak Rotaract Clubot Kecskeméten

Képgaléria
Egyetemisták alapítottak Rotaract Clubot Kecskeméten
Nyolc hónapnyi előkészítés után a helyi Rotary Club tagsága életre keltette ifjúsági csoportját. A Pallasz Athéné Egyetem tizenhárom tanítóképzős diákjából verbuválódott független, önállóan tevékenykedő közösség június 9-én tartotta alakuló – úgynevezett „charter” – ünnepségét a Három Gúnár Rendezvényházban. Céljuk, hogy hasznos tagjai legyenek a közösségeknek, humanitárius programjaikkal, önkéntes megmozdulásaikkal minél több hátrányos helyzetű gyermeken, családon segítsenek.

– Tavaly ősszel kezdtük a szervezést. Dr. Neszt Judit főiskolai tanár vállalt kapcsolattartó szerepet, aki az itteni Inner Wheel, egy miénkhez hasonló tevékenységet folytató, hölgyek alkotta szerveződés elnöke. A tanítóképző karon ő ültetett el magvakat, melyek aztán idén nyárra kihajtottak. Ennek folyományaként, alapos felkészítő munka után, a svájci székhelyű európai központunk által kiadott alapítói okirat birtokában immáron learathattuk a termést, azaz hivatalosan is létrejött a Kecskeméti Rotaract Club – mondta el hírportálunknak Csizmadia László, a helyi Rotary Club leköszönő elnöke.

Az ifjak motivációját illetően hozzátette: - Van bennük egyfajta jótékonysági hajlam. Többen úgynevezett cserediákként, a kintiek támogatásával fél-egy évet külföldön töltenek, ahol rendszerint valósággal megcsapja őket a Rotary-szellemiség. Hazatérve aztán – az „öregek” útmutatásai alapján – megalapítják saját ifjúsági közösségüket, amely lényegében előszobája a „felnőtt” Rotary tagságnak. Természetesen előfordul, hogy idővel esetleg valaki lemorzsolódik közülük, például mert máshová költözik, de többségük új lakóhelyén is megtalálja az utat a mozgalom felé.

– A Rotaract Club nyitott, olyan 16-25 éves fiatalok csatlakozhatnak a csapathoz, akik elhivatottak a jótékonysági megmozdulások iránt, szívesen segítenek embertársaikon. Sikeresen zárult első nagy programunk. Általános iskolák segítségével plüssállatokat gyűjtöttünk. Gyorsan terjedt a hírünk, és városi akcióvá nőtte ki magát kezdeményezésünk, melynek eredményeképp több ezer játék jött össze. A gyereknapon adományokért lehetett tőlünk megvásárolni a plüssállatokat, így 170 ezer forintot gyűjtöttünk. Az országos elnökségtől további 100 ezret nyertünk pályázati úton. A pénzt körülbelül 30 rászoruló gyermek táboroztatására fordítjuk. Júliusban egy hagyományőrző táborba várjuk a diákokat, minden tagunk más-más programmal készül. Az már biztos, hogy lesz néptáncoktatás, kézműves-foglalkozás és sportprogram – nyilatkozta Kovács Margit elnök.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház