Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. június 25. 00:07

Múzeumok Éjszakája: tömegek látogatták a Porta Egyesület rendezvényeit

Képgaléria
Múzeumok Éjszakája: tömegek látogatták a Porta Egyesület rendezvényeit
Az eddigiekhez hasonlóan a Porta Egyesület is bekapcsolódott a Múzeumok Éjszakája kecskeméti programsorozatába. A szervezők változatos kulturális-zenei programokkal várták az érdeklődőket a főtéri Szent Miklós templom területén. Az egészen éjfélig tartó Porta-rendezvényekre mintegy ezren voltak kíváncsiak. (Folytatás a képek után, fotók: Mátyus István)

Az eseménysorozat résztvevőit Farkas P. József, a Porta Egyesület alapító-szervezője, Salacz László országgyűlési képviselő, valamint Bárkányi Ernő templomigazgató köszöntötte sötétedés előtt.

A programokat a ferences templom orgonájának bemutatója nyitotta Fehérvári Gábor kántor „hangversenyével” körítve.

A „Ferences hősök élete Kecskeméten” című tárlatot Hajagos Csaba történész, muzeológus nyitotta meg a Barátok templomában. Károlyi Bernát atya emlékkiállítását, régi ferences egyházi ruhákat és kellékeket, illetve egy, a ferences szerzetesek életét bemutató kiállítást tekinthettek meg a látogatók – egész este.

„Irány Kalifornia!” A komolyzenei előadás nem véletlenül kapta ezt a címet, ugyanis Beke Márk és Kuna Lajos hamarosan útra kelnek az amerikai kontinens felé, ahol Márk, a fiatal zenész egy meghívásos nemzetközi zenei fesztiválon – harsonaversenyen – fogja megmérettetni magát. Kettejük harsonajátékát Gerhát László zongoramuzsikája színesítette.

A „Festői Kiskunság” – e címmel állítottak össze válogatást a KEFAG Zrt. Bugaci Alkotótáborának festményeiből. A tárlatot dr. Turai Gábor Kamill esztéta nyitotta meg. Az eseményen részt vett Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója, továbbá Németh Ferenc neves izsáki festőművész is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt. Az alkotások július végéig láthatók.

Este 10 után a Gregus Tárogató Együttes örömzenélt. Szabó Sándor, Tóth Eszter, Andrási László és Csuvár Gábor tárogató esttel várta a vendégeket. Repertoárjukban többek között verbunkosok, régi magyar táncok és dalok szerepeltek.

„Swing & Gatsby: Gyémántok és csillagok” – Horváth Antónia és Nagysolymosi Gábor adott elő swing klasszikusokat modern köntösben, emellett saját dalokat az 1920-as évek világának stílusában, egy csipetnyi Hollywooddal fűszerezve.

Mindeközben teljes gőzzel üzemelt a Barátok Bisztró, ahol egész este barátok fülét szolgáltak fel a Porta Egyesület önkéntesei, melyet borkóstolóval egészítettek ki a szervezők.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház