Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. július 3. 14:45

Aki nap, mint nap megfűszerezi az életünket

Képgaléria
Aki nap, mint nap megfűszerezi az életünket
A Kecskeméti Piacon készített, újonnan induló interjú sorozatunkban az árusokkal beszélgetve emberi életeket, kulisszatitkokat, fortélyokat ismerhetünk meg. Így minden héten közelebb kerülhet az olvasó az egyik kedvenc - vagy még általa ismeretlen stand képviselőjéhez.

-          Huszonöt éve foglalkozom a gyógy- és fűszernövények termesztésével. Most már, mint nyugdíjas – meséli Faragó Pálné Marika néni, a piaccsarnokban működő „Évelő fűszer és gyógynövények” stand megalkotója. - Talfájában húszezer négyzetméteres területen folyik a termesztés. Köztük nem csak fűszernövény, hanem zöldség és gyümölcsfa is található szép számban. Illetve ahol lakunk, a Nagy Lajos király körúti ingatlanunk kertjében a férjemmel ketten folytatjuk a palántázás és a kényesebb fűszernövények gondozását.

-          Kertész technikusként végeztem. Kezdetben itt a piacon zöldséget és gyümölcsöt árultam. Majd a médiának és a vásárlói érdeklődésnek köszönhetően megnyílt számomra a világ: azaz a gyógy- és fűszernövények világa. Komolyabban beleástam magam a témakörbe és szívügyemmé vált. A mai napig szeretettel dédelgetem növénykéimet, ezt nem is lehet másképp csinálni. Egy ideig igény szerint adtam tájékoztatást heti egy alkalommal; az általam vezetett „Növény doktor” név alatt futó „fogadó” napon. Ezen a napon különféle kérdésekkel fordultak hozzám a fűszer- és gyógynövények kedvelői. Mostanra már bármikor szívesen segítek a legjobb tudásom szerint minden kedves érdeklődőnek, vásárlónak. Legyen szó gondozásról, élettani hatásról vagy a növény meghatározásáról.

-          Növényeimet magvetésről nevelem; illetve létezik egy másik kertészet, ahol segítek magot elvetni, és ennek fejében kapok palántát; de lehet dugványozással is szaporítani. Ebben az időszakban lágyszárú dugvánnyal, ősszel pedig fás szárú dugvánnyal szaporítunk. A gyógy- és fűszernövények termesztésénél előre kell gondolni: már most készülünk a jövő tavaszra. Például a zsályát, kakukkfüvet, majoránnát most kell elkezdeni dugványozni, hogy jövőre megfelelően erős, életképes legyen. Saját jól bevált szakmai fogásom, hogy a növényeket csalán és fekete nadálytő keverékével 1:10 arányában hígított oldattal táplálom. Jótékony hatását többek között a leveleken keresztül felszívódó nitrogénnek, illetve a rovarölő hatásának köszönhetően fejti ki.

-          A növényeim között eltelt huszonöt év sok boldog percet szerzett nekem, de sajnos érzem, hogy hamarosan be kell fejeznem a velük való foglalkozást. Az idő haladtával egyre nehezebben tudjuk a férjemmel együtt a növényekkel kapcsolatos feladatokat ellátni; csökkentenünk kell a ránk nehezedő teher mértékét. Ez pedig a kereskedelmi célú termesztés végét jelenti. Saját részre természetesen folytatjuk tovább. De azért ha visszatekintek erre a negyed évszázadra, mindenkinek azt kívánom, hogy amivel foglalkozik, az szívből jöjjön, mert annak hiányában sosem fogja jól csinálni.

Puskás Tünde

Kövessen minket a Facebookon is!