Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. július 14. 18:57 | Szerző/forrás: keol.hu

Törvénykezési szünet a Bács-Kiskun megyei bíróságokon (is)

Törvénykezési szünet a Bács-Kiskun megyei bíróságokon (is)
Szombaton, 2017. július 15-én, a Bíróságok Napjával kezdődik a bíróságokon a törvénykezési szünet, amely 2017. augusztus 20-ig tart. A törvénykezési szünet tartama alatt a bíróságok - fő szabály szerint - nem tartanak tárgyalásokat.

A polgári perrendtartás hatálya alá tartozó eljárásokban - bizonyos kivételektől eltekintve - a napokban megállapított határidőbe nem számít bele a törvénykezési szünet időszaka. Ha a hónapokban vagy években megállapított határidő a törvénykezési szünet ideje alatt járna le, a határidő a következő hónap azon napján jár le, amely számánál fogva a határidő kezdőnapjának megfelel, ha ez a nap is a törvénykezési szünet idejére esik, a határidő a törvénykezési szünetet követő első napon jár le (Pp. 104/A.§). A határidők számításának általános szabályai irányadók az ítélkezési szünet alatt is egyebek mellett soron kívüli eljárás, előzetes bizonyítás esetén, a végrehajtási perekben és egyes nemperes eljárásokban (pl. cégeljárás, csőd- és a felszámolási eljárás, végelszámolás, végrehajtás).

Büntető ügyekben a határidők számítását a törvénykezési szünet nem érinti. A büntető bírák ez idő alatt is eljárnak az előállításos ügyekben, a gyorsított eljárásokban, döntenek a kényszerintézkedések alkalmazásáról pl. előzetes letartóztatás elrendelése, vagy a gyanúsított szabadlábra helyezése kérdésében.

Az egyes bíróságokon a kezelőirodák nyitva tartanak, az ügyfelek benyújthatják a beadványaikat és betekinthetnek az iratokba.

Kövessen minket a Facebookon is!