Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. július 17. 15:51

Megjelent Bábel Balázs legújabb kötete

Képgaléria
Megjelent Bábel Balázs legújabb kötete
Asztrik érsek örökségében - e címet viseli Kalocsa-Kecskemét érsekének legújabb könyve, mely a főpásztor 2016 júniusa és 2017 áprilisa között elhangzott beszédeiből összeállított válogatás Koloh Elek újságíró szerkesztésében. A kötetet sajtótájékoztató keretében mutatták be hétfőn Kalocsán, az érsekség fogadóépületében. (Fotók: Mátyus István)

Farkas P. József újságíró, sorozatalapító-szerkesztő a kiadó nevében szólalt fel: „Egy ilyen éves összefoglaló nagyon nehezen áll össze, mert annyi a mondandó, üzenet, hogy ezeket egy kötetbe sűríteni komoly kihívást jelent. Az összeállítás szerkesztője mégis megpróbálta a szinte lehetetlent - eredményesen.”

- Tizennyolc esztendeje szeptembertől júniusig minden héten 45 percig tartom szóval a tisztelt hallgatóságot. Aki legalább tíz alkalommal egy-egy 45 perces előadást elvállal, tudja, hogy ez mennyire nehéz műfaj. Próbálom folyamatosan változtatni a témákat, igyekszem új gondolatokat bevinni az előadásaimon. Farkas P. József, a köteteim spiritusz rektora újra és újra megerősít abban, hogy van még mondanivalóm. Ez pedig őszinte örömömre szolgál. Szeretnék olyan gondolatokat tolmácsolni mások felé, amelyeket magam is szívesen vennék másoktól - jelentette ki Balázs érsek.

- Ez már a hatodik válogatás kötet, amelyet szerkesztek, és a gondolatiságot illetően mindig a bőség zavarával küzdök. Az összeállítás hanganyagok alapján történik. Ezekből mintegy hetvenet hallgatok végig egy-egy könyv kapcsán, utána szelektálom az anyagot. E kötet tartalma négy vezérfonal köré csoportosul: Asztrik-év, Szent László-év, a reformáció kezdetének 500. évfordulója és a bevándorlás. Az aktualitás mindenkor követelmény. Emellett érsek atya szüntelenül újat tud mondani a hagyományos egyházi ünnepeket illetően is. Ennek ürügyén képes összefüggéseket találni olyan mindennapi problémákkal kapcsolatban, amelyek sokakat foglalkoztatnak. Ebben rejlik az olvasottság - szögezte le Koloh Elek a sajtótájékoztatón. - Az idei összeállításban több „súlyos” téma is szerepel, mint például katolikusként a reformációhoz való viszonyulás. Az esetleges félreértések elkerülése érdekében a pontos megfogalmazás kiemelten mérvadó volt - folytatta hozzászólását.

- A tradicionális és új elvének egyaránt érvényesülni kell. Úgy értem, van egy hagyományos keresztény tanítás, amit mindig időszerűsítünk. Ráadásul minden évnek megvan a maga aktualitása. Ezek önmagukban adják a feladatot, hogy igehirdetéseim során próbáljam felkelteni az emberek érdeklődését, másrészt tisztázni egyes dolgokat, mert olykor tévképzetek uralkodnak bizonyos kérdésekben. Harmadrészt okulásnak szánom az elhangzottakat. Ha valaki csak a hagyományosat mondja, erre úgy reagálnak: ez régi lemez, már hallottuk. Ha viszont csak újat mondunk, akkor pedig olyan remittendává válik, mint a mai hírek. A legkorszerűbb dolog avul el leghamarabb. A korszellem változik, akár egy esztendő leforgása alatt is. Más szavakkal: a hívő tudja, hova fog kilukadni a pap a beszédében, de arra kíváncsi, hogyan. A beszédek örökös tanulást kívánnak, valamint szembesülést másokkal. A jó szónok szavakkal indítja meg az embereket - hangoztatta Bábel Balázs.

A főpásztor a bevándorlásról is megnyilatkozott. - A migráció kérdését nem lehet elkerülni, annyira aktuális - és forró pont marad még jó ideig. E tekintetben több szempont érvényesül. Egyrészt erkölcsi: „Bizony mondom nektek, amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek.”, ugyanakkor legyünk óvatosak, bölcsek, illetve - Szent Pál nyomán - elsődlegesen hittestvéreinken, a rászorulókon segítsünk, másrészt vegyük figyelembe a realitásokat. Ne legyünk kőszívűek, de ostobák sem - összegezte véleményét a sajtótájékoztatón.

Főképpen kinek szól a kötet? - merült fel a kérdést. - Minden közösségben más hangon kell prédikálni; egy diákmisén, cserkészeknél vagy temetésen. Ez a válogatás elsősorban jól tájékozott, a világ dolgai iránt fogékony átlagembereknek szól. Az egyes egyének sokkal többet megértenek, mint amennyit ki tudnak fejezni. A közérthetőség alapvető kritérium - hangzott érsek atya válasza.

Az esemény záró akkordjaként dedikálásra került sor a résztvevők körében.

Az „Asztrik érsek örökségében” megjelent írások:

Krisztusi hit, tanítói elhivatottság

Katolicitás, katolicizmus és reformáció

Asztrik éve - és emlékezete

Szent László-év megnyitása

A kereszténység jövője

Fogadjátok szívetekbe Jézust!

Útra kelt Mária-szobrok

Szegénység, boldogság - Teréz anya

Eltaposott virágok

„Árváknak atyja, ifjúság vezére”

Advent Solton

Szabadulást hirdetve a raboknak

Ökumenikus imahét

Hit, hittan - verseny

Keresztény öntudat és bátorság

A föltámadás igazolása

A béke a rend nyugalma

 

 

 

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház