Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. július 20. 21:50 | Szerző/forrás: keol.hu

Lassult a kecskeméti ingatlanpiac, az árak azonban még mindig kimagaslóak

Lassult a kecskeméti ingatlanpiac, az árak azonban még mindig kimagaslóak
A családi házak eladása vagy vásárlása a jellemzők komplex figyelembe vételét igényli, ebből kifolyólag mintegy másfélszer több időt vesz igénybe a folyamat, mint egy lakás esetén. A típus átlagos négyzetméterenkénti ára júniusban országos szinten 190 ezer forint volt, ami az év első felében mutatkozó 0,4%-os emelkedés eredménye. A szinte stagnáló tendencia nem meglepő, mivel ebben a szegmensben eltérően alakul mind az érdeklődők száma, mind az árak, a lakásokhoz képest kisebb pörgés jellemző.

Szükség van a korszerűsítésre

A családi házak épületenergetikai fejlesztésének sokszor szab gátat, hogy olyan helyeken szükséges igazán, ahol a magas rezsiköltségek kifizetése is komoly gondot jelent. Ebből kifolyólag érthető, hogy ezekben a háztartásokban a nyílászárók cseréje, a hőszigetelés vagy kazánok korszerűsítése nehezen kivitelezhető a költségvetésből, ráadásul az állami támogatások sem érhetőek el mindenki számára. A magyar családi ház állomány mintegy 80%-a energiahatékonysági szempontból nem megfelelő, ezekben az otthonokban a rezsikiadások 75%-át a fűtés és a hűtés teszi ki. A cserével a költségek 45-50%-kal csökkenthetőek lennének, a legkorszerűbb változtatások azonban mintegy 1,5-1,8 millió forintba kerülnek. Ez az összeg elsőre talán soknak tűnik, de megfontolt, és kedvező hitel felvételével néhány év alatt megtérülne a befektetés.

Brutális különbségek a Dél-Alföldön

Országos szinten az év első felében az ingatlanárak visszafogott mértékben - 8%-kal -változtak az előző évek vágtató üteméhez képest, ami jelentős területi eltéréseket takar. Ez nemcsak az egyes régiók között, hanem azok határain belül is érvényesülő tendencia, és Dél-Alföldön is megfigyelhető. Míg Gyulán az utóbbi hat hónapban 5%-kal csökkentek, addig Baján, Békéscsabán és Szegeden 3-5%-kal, Kiskunfélegyházán, Kecskeméten, valamint Orosházán pedig 6-8%-kal bővültek az átlagos négyzetméterenkénti árak. 

A változás üteme megtévesztő lehet, mivel ez nem tükrözi az egyes területek jelenlegi árszínvonalát. Dél-alföldi viszonylatban a Kecskeméten és Szegeden eladásra kínált ingatlanok átlagos - 271-273 ezer - Ft/m2 árai régiós viszonylatban kiemelkedőek, ehhez képest Baja, Kiskunfélegyháza és Gyula átlagárai 40-47%-kal elmaradnak, az orosházi ingatlanok pedig 65%-kal olcsóbbak.

Élvonalban a kecskeméti ingatlanárak

A különbségek az egymáshoz közel elhelyezkedő városok esetén is élesen megnyilvánulnak. A kecskeméti lakások áraitól a bajai és kiskunfélegyházi társaik 34-48%-kal maradnak el, Kiskunhalason és Kalocsán pedig 57-63%-kal kedvezőbb az átlagos árszínvonal. A Kecskeméten eladó családi házak után érdeklődők Baja átlagárainál 65%-kal, Kiskunfélegyházához viszonyítva pedig 96%-kal magasabb átlagos négyzetméterenkénti árakra számíthatnak. A szegmensben ugyan alacsonyabb Ft/m2 árak jellemzőek, a nagyobb alapterület miatt azonban nem minden esetben jelentenek kisebb anyagi beruházást, mint egy lakás. A magánház vásárlást komoly tervezés és mérlegelés előzi meg, hiszen egyáltalán nem mindegy a környék minősége, az elhelyezkedés, és természetesen az ingatlan elrendezése sem. 

Kövessen minket a Facebookon is!