Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. július 24. 11:48

Kecskemét az alföldi ingatlanpiac élén

Képgaléria
Kecskemét az alföldi ingatlanpiac élén
A felvételi pontszámok kihirdetésével nyáron meglendül az egyetemi városok ingatlanpiaca, ami elsősorban a lakások és az albérletek szegmensét érinti. A fiatalok körében a legnépszerűbb célpontok közé Budapest, Szeged, Pécs, Győr, Debrecen és Miskolc tartozik, az egyes települések között brutális eltérések tapasztalhatóak a kereslet, az árváltozások és a jelenlegi árszínvonal tekintetében is.

Nincs egyszerű dolguk az albérletet keresőknek

A továbbtanulók első nehézségei közé tartozik az új lakóhely felkutatása, melyet a meglóduló kereslet mellett nem könnyíti meg, hogy egyre több lakástulajdonos ellenőrzi az esetleges albérlőt a közösségi médián. Ezen kívül az olyan élénk ipari élettel bíró városokban, mint Győr, Kecskemét vagy Székesfehérvár további gondot okozhat a kiadó, valamint eladó lakások hiánya. A jelenlegi árak alapján 1500 és 2000 Ft/m2 közötti átlagáron kerülnek kiadásra a lakások, ehhez képest Budapesten – több mint 1000 Ft/m2-rel – magasabb, míg Miskolcon – 500-700 Ft/m2-rel – alacsonyabb árszínvonal mutatkozik.

Átlagos albérletárak az ország egyes egyetemi nagyvárosaiban (Ft/m2, 2017 júniusi adatok alapján)

Lassult a drágulás

A szakértők szerint az ingatlanpiacon mutatkozó nagymértékű árrobbanási szakasztavaly lezárult, az emelkedés azonban továbbra sem áll meg. 2016-ban a lakóingatlanok átlagosan 14%-kal drágultak, viszont az árak a területek jelentős részén még mindig nem érték el a válság előtti szintet. Az eltérés mértéke idén sem csökkent, míg a fővárosban 23%-kal, addig a községekben mindössze 2%-kal bővültek az átlagos négyzetméterenkénti árak a tavalyi év során. A megyeszékhelyek közül Tatabányán mutatkozott a legnagyobb – 20%-os – változás, a legdrágább városok között Győrt és Sopront tartották számon, melyeket Debrecen, Kecskemét és Veszprém követett.

Az Alföldön sem mindegy, hol keres otthont

Az Alföldön a növekedés üteme az idei év első hat hónapjában az előrejelzéseknek megfelelően visszafogottan alakult. A négyzetméterenkénti árak átlagosan 4-5%-kal emelkedtek, a változás ennél nagyobb mértékű – 6-7%-os – volt Hódmezővásárhelyen, illetve Kecskeméten.

Az ingatlanok átlagárainak változása egyes alföldi városokban (2017 január és június között)

Az áremelkedés alapján nincs jelentős különbség az egyes alföldi városok között, ez azonban nem mutatja a településeken mutatkozó jelenlegi árszínvonalat. A Debrecenben és Kecskeméten eladó családi házakátlagárai kimagaslók, a mintegy 250 ezer Ft/m2-es átlagáraktól a szegedi viszonylat 15%-kal, a nyíregyházi pedig 25%-kal marad el, Békéscsabán és Hódmezővásárhelyen pedig több mint 50%-kal kedvezőbb árak tapasztalhatóak. Hasonló sorrend mutatkozik a lakások szegmensében is: a Kecskeméten és Debrecenben meghirdetett lakásoklistavezetők, melyeknél a szegedi társaik 10-20%-kal olcsóbbak, a békéscsabai és hódmezővásárhelyi tégla-, illetve panellakások pedig 48-53%-kal alacsonyabb átlagos négyzetméterenkénti áron keresik új gazdájukat.

Átlagos ingatlanárak egyes alföldi városokban (Ft/m2, 2017 júniusi adatok alapján)

Forrás: Ingatlannet.hu

 

Kövessen minket a Facebookon is!