Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. július 26. 13:41

Dr. Bálint Annára emlékeztek a Wojtyla Házban

Képgaléria
Dr. Bálint Annára emlékeztek a Wojtyla Házban
Július 26-án, szerdán – Szent Anna emléknapján – ünnepelték a Karol Wojtyla Baráság Központ alapításának 12. évfordulóját létrehozók, támogatók, munkatársak, önkéntesek és a népkonyha százhúsz rászorulót számláló sorsközössége. A jeles alkalomból szervezett ünnepélyen mások mellett részt vett a népjóléti intézmény egyik alapítója, a tavaly áprilisban elhunyt dr. Bálint Anna vecsési ügyvédnő özvegye: Nagy István Elek, továbbá a házaspár két leánya: Anna és Mária Cecília. Az ebédosztást megelőzően Farkasné Pásztor Jolán társalapító emlékezett meg a szociális létesítmény nagylelkű támogatójáról, a szegények igaz barátjáról, önzetlen patrónusáról. A visszatekintést szó szerint idézve az alábbiakban adjuk közre. (Fotók: Mátyus István - archív)

Dr. Bálint Anna emlékére

Alig több mint egy éve, 2016. április 25-én a Karol Wojtyla Barátság Központ sorsközössége elveszítette egyik legelkötelezettebb hívét, hűséges barátját, támogatóját, a Wojtyla népkonyha alapító tagját, dr. Bálint Annát. A vecsési ügyvédnő gyógyíthatatlan betegség következtében, földi zarándokútjának 81. évében adta vissza Lelkét Teremtőjének, s megszületett az örökkévalóságra, állampolgárságot nyerve a Mennyei Hazában, Krisztus közelségében.

A Dombóvár melletti Nagykonda-pusztán született 1936. február 5-én, szegény család gyermekeként. Hamarosan Vásárosdombóra költöztek, ott végezte el az általános iskolát, majd a Szentlőrinci Szakiskolába járt.

Tizenhat éves korától a sásdi, majd a komlói postahivatalban dolgozott. Érettségi után munka mellett szerzett jogi diplomát a Pécsi Tudományegyetemen. Jogi pályafutása a Dombóvári Járásbíróságon kezdődött.

1968-ban házasságot kötött Nagy István Elekkel. Egybekelésüket dr. Cserháti József pécsi megyéspüspök áldotta meg a püspöki palota kápolnájában.

Egy esztendővel később Vecsésre költöztek. Két leánygyermeknek adott életet. Anna felcseperedve szintén a jogi pályát választotta, ma ügyvéd. Mária Cecília a szociális-egészségügyi ágazatban találta meg hivatását.

Miután Vecsésen letelepedtek, Bálint Anna a Fővárosi-, illetve a Pesti Központi Kerületi Bíróságon kapott fogalmazói állást, később a MALÉV Jogsegélyszolgálatát vezette.

Egész munkásságát áthatotta a bajbajutottakon való segítés ösztönös vágya. A rendszerváltást követően egyéni ügyvédként szolgálta a hozzá forduló rászorulókat. Büntető- és polgári jogi szakvizsgája után a családjoggal is szívesen foglalkozott. Hamar megszerették a vecsésiek, de keresték őt az ország minden szegletéből: Pécstől Kisvárdáig, Győrtől Szegedig.

2007-ben, a Szent Erzsébet jubileumi évet előkészítő koordinációs bizottság fővárosi ülésén találkozott először ő és férje Farkas P. Józseffel, aki beszélt nekik az általa Kecskeméten létrehozott Karol Wojtyla Barátság Központról. A népkonyha Egressy utcai épületének felújítását akkoriban tervezték, miközben folytak a műkertvárosi Assisi Szent Ferenc kápolna kivitelezési munkálatai. A templom építését személyesen is megtekintették, majd elhatározták: maguk finanszírozzák az ablakok ólomüvegeinek beszerzését.

Idővel mély barátság alakult ki közöttük, amiről csak a Lélek hangján lehet szólni: „Az Úr közel van.” (Fil 4,5)

Ügyvédi munkája mellett éveken keresztül részt vett a börtönpasztorációban. Védenceit elzárásuk után is patronálta, rendszeresen csomagot küldött számukra. Nyolcvan évesen még dolgozott; legendás volt munkabírása, de egyéniségének igazi értékét, életének valódi gazdagságát Istenbe vetett rendíthetetlen hite és ebből fakadó önzetlen szeretete adta.

Nagyra becsülte Assisi Szent Ferencet. Tőle tanulta: „…amikor adunk, akkor kapunk, mikor megbocsátunk, bocsánatot nyerünk…”

Kedves Anna! Már egy éve nem vagy közöttünk fizikai valóságodban, ám a Lélek által mégis érezzük gondoskodó szeretetedet, amint nap mint nap kezeidet nyújtod odafentről mifelénk. Él bennünk a meggyőződés, hogy közbenjárásodnak is köszönhetjük azt a mérhetetlen sok jót, amelyben Urunk részesít bennünket. Várunk Téged – és tudjuk – fentről Te is vársz minket.

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház