Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. augusztus 10. 22:56 | Szerző/forrás: keol.hu

XVIII. Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési fórum, valamint Alföldi kenyér, szőlő és bor konferencia

XVIII. Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési fórum, valamint Alföldi kenyér, szőlő és bor konferencia
A Hírös7 keretében két jelentős konferenciát, illetve fórumot is tartanak - immár hagyományosan - Kecskeméten.

A 2017. augusztus 22-én, kedden 10 órakor a Kecskeméti Városháza, Dísztermében kezdődő XVIII. Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési fórum fő témája a 2014-2020-as Európai Uniós tervezési időszak gazdákat érintő kérdései lesznek. A fórum fővédnöke Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár, a levezető elnöke pedig Basky András, Lajosmizse Város polgármestere, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület elnökhelyettese lesz.

A fórum programja:

9:45 Regisztráció

10:00 Köszöntő: Kis Miklós Zsolt, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár

10:10 Köszöntő: Domján Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának elnöke

10:20 A mezőgazdaság aktualitásai. Előadó: Szépe Ferenc, Földművelésügyi Minisztérium Mezőgazdasági Főosztályának főosztályvezetője

10:45 A gabonapiac aktuális helyzete. Előadó: Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökhelyettese

11:05 Kávészünet

11:20 A 20 éves Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás története és jelentősége. Előadó: Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára

11:40 Lajosmizse Város fejlesztése az Európai Unió pályázatainak tükrében. Előadó: Basky András, Lajosmizse Város polgármestere, Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület elnökhelyettese

12:10 Kérdések - válaszok

13:00 Gazdaebéd, borkóstoló. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezete „Gazdaebéddel" és borkóstolóval várja a Fórum résztvevőit a Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás helyszínén, a Hírös Forrás szökőkútnál.

14:00 A XX. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás megtekintése

(A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!)

„Alföldi kenyér, szőlő és bor - A Kárpát-medence kincsei határon innen és túl" címmel 2017. augusztus 24-én, csütörtökön 9.30-tól rendeznek konferenciát Kecskeméti Városháza Dísztermében és Díszudvarában. A rendezvény fővédnöke Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere. A nyitó előadást pedig Szépe Ferenc, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetője tartja „Ökológiai és gazdasági kihívások napjaink magyar mezőgazdaságában" címmel.

Köszöntőt mondanak Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke és Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ mb. főigazgatója.

Előadások:

- Dr. Matuz János: Különlegességek a búzák világában

- Dr. Hajdu Edit: Különlegességek a szőlők világában

- Dr. Grega Edit: A kenyér minőségének rövid története a Kárpát-medencében

- Sándor-Zsigmond Ibolya: A Nagy-Küküllő menti borvidék története

- Mészáros Márta: A kalács, az ünnepi asztalok éke

A termékbemutató során megismerkedhetnek a résztvevők Kecskemét Város Borával, és a városi borverseny boraival. Lesz gabona- és sütőipari termékek bemutatója, csemegeszőlő- és mustbemutató, a határon túli termelők termékeinek bemutatása és zöldségfélék bemutatója.

Termékáldás: Dr. Jeney Gábor plébános és Kis János lelkész. Közreműködik Szabó Sándor tárogatón, és a Lakó Sándor Kamarazenekar.

Kövessen minket a Facebookon is!