Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. augusztus 10. 23:03 | Szerző/forrás: keol.hu

XX. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár

XX. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár
Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a kistérségi települések összefogása révén immár 20 éve nagy figyelmet fordít arra, hogy megismertesse és megszerettesse a helyben megtermelt kiváló minőségű élelmiszereket, valamint az egyedi kézműves termékeket a látogatókkal. Ennek fő helyszíne a Hírös Hét Fesztivál, ahol augusztus 19-27. között. A Hírös Hét fesztiválon belül a tavalyi helyszín, a Hírös Forrás szökőkút környéke ad helyet a Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás és Aranyhomok Portéka Térségi Tanyai Termék és Kézműves Vásárnak, ahol a térség 20 települése mutatkozik be egy nagyszabású térségi seregszemlén több mint 200 értékesítővel és kiállítóval.

A kiállítás megrendezésével legfőbb szándékunk, hogy a látogatók megismerjék a környező települések értékeit, sokszínű kulturális és turisztikai kincseit, vonzerőit, azokat a helyi és térségi gazdákat, kézműveseket, akik minőségi, biztonságos, e tájegységre jellemző alapanyagokból készült és egyedi termékeikkel magasabb kulináris és esztétikai élményt nyújtanak tudatos vásárlóiknak - írták a szervezők.

Rendezvényünk idén több különlegességgel bővül. Az újdonságok közé tartozik, hogy két új tagtelepülésünk, Bugac és Bugacpusztaháza is megmutatja értékeit. A kiállítást megelőzően meghirdettük a III. Aranyhomok Térségi Lekvárversenyt, amelynek eredményhirdetése a kiállítás ideje alatt történik. Ezen kívül „A legszebb konyhakertek" program díjazottjait is itt ismerhetjük meg. 

A kiállítás fő attrakciója augusztus 26-án szombaton a Térségi Összetartozás Napja, amelyen a jubileumi évforduló alkalmából a térségi települések fogatos felvonulása lesz. A korhű kecskeméti piacon megelevenedik a kecskeméti történeti piac, ahol a térségből érkező termékek nagyszabású kóstolója lesz.

Az elmúlt évek hagyományát folytatva idén is megrendezzük az Aranyhomok Hírös Mustrát, amelyen a Kecskeméti Települési Értéktárba felvett gazdák és kézművesek termékeit mutatjuk be.

A térség kézműveseinek műhelytitkai is feltárulnak foglalkozásaik által. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek többek között a szalma- és csuhéfonás, a mézeskalács díszítés, a kerámiakészítés, a vesszőfonás rejtelmeibe.

Az Aranyhomok Portéka térségi kézműves termékek és ajándékok az egész kiállítás ideje alatt megvásárolhatók.

Idén 18. alkalommal rendezi meg az egyesület augusztus 22-én kedden, 10:00 órától a Kecskeméti Városháza Dísztermében a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórumot. A fórum témája a 2014-2020-as Európai Uniós tervezési időszak gazdákat érintő kérdései. Fővédnök Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár, levezetőelnök Basky András, Lajosmizse Város polgármestere, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület elnökhelyettese.

Az augusztus 27-ei Bács-Kiskun Megyei Értéknapon kézműves mesterek, népi iparművészek tartanak bemutatót.

Reméljük, hogy a rendezvénnyel újra a figyelem középpontjába kerülnek a helyi termékek és értékek, és egész évben előnyben részesítik azokat a vásárlások során.

Kövessen minket a Facebookon is!