Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. augusztus 16. 20:20 | Szerző/forrás: keol.hu

Árus portrék a piacról: Szappanos Imre jakabszállási őstermelő

Árus portrék a piacról: Szappanos Imre jakabszállási őstermelő
Lassan már tizenhárom éve értékesítünk itt, a kecskeméti piacon tejet, túrót és sajtot - mondja a Piaccsarnokban lévő, a vásárlók által kedvelt tejtermék-üzletben Szappanos Imre jakabszállási őstermelő.

- Ez egy családi vállalkozás, melynek 1990-ben raktuk le az alapjait a feleségemmel, a lányommal és a vejemmel. Az ötlet megszületése az eredeti szakmámnak köszönhető: mivel én hentes voltam. Vettünk egy üres TSZ területet és belevágtunk a tejgazdaságba. Nem kis feladat volt, hiszen előtte csak néhány sertéssel és tyúkkal foglalkoztunk. Nyolc-tíz tehénnel indultunk, majd folyamatosan növeltük az állatszámot, a legtöbb kilencvenhárom volt. Akkoriban nagy mennyiségben vásárolta fel tőlünk egy közismert cég a tejet, de miután fizetésképtelenné vált és tulajdonképpen megkárosította a vállalkozásunkat, kénytelenek voltunk csökkenteni az állományt.

- Alkalmazkodnunk kellett az adott helyzethez. Így a piac adta kereslet felé fordultunk, mely egészen más engedélyekhez volt kötve. Miután mindent elrendeztünk, kevesebb hozammal és munkaerő ráfordítással folytattuk a termelést. Most már csak annyi tejet termelünk, amit el is tudunk adni. A borjú szaporulatokat értékesítjük, selejtezzük. Valószínűleg a jelenlegi állomány sem maradhat a mostani formájában, mert folyamatosan igazodnunk kell az aktuális kereslethez. És mi sem leszünk már fiatalabbak...

- A termőterületünk tíz hektár, ezért jórészt vett takarmányból etetjük az állatállományt, mely jelenleg harminchét szarvasmarhából áll. Takarmányozásunk egyébként teljesen hagyományos. Ez azt jelenti, hogy állataink kizárólagosan csak füvet, réti szénát, lucernát, silót, kukoricát, abrakot kapnak, és nem használunk semmilyen premix koncentrátumot. Létezik olyan módszer, melynek köszönhetően azonos állomány mellett megnövekszik a tejhozam: ez a takarmányozáson múlik. Az abrak, illetve a lucerna mennyiség növelésével vagy csökkentésével lehet a tej mennyiségét befolyásolni. Amennyiben csökkentjük a mennyiségüket a megtakarítás érdekében, a tej mennyisége is csökken fog. Igaz a minőség akkor sem változik.

- Kizárólag a fejés és a hűtés történik gépekkel; termékeink feldolgozása hagyományos. Ahogy ezt ma divatos mondani: kézműves módszerekkel dolgozunk. Keverőlapátos tejhűtőben hűtjük a lefejt tejet, a hűtés pedig az előírásnak megfelelően négy fok alatt történik.

- Vásárlóink körében kedvelt termékeink a sajt, és a túró a vejem keze munkáját dicsérik. Persze, ha szükséges a lányom és a feleségem is besegít. Szintén hagyományos módszerrel készítjük a túrót is. Azaz a tejet felmelegítve a kívánt hőfokra, tejoltó anyag segítségével beoltjuk és egy bizonyos idő után, mikor már aludttejjé válik, lecsorgatjuk a savótól. A sajtgyártás már kicsit komolyabb folyamat. Két sajt struktúrát használunk, sajtformák és csurgatók segítségével. Ezt, mint már említettem a vejem csinálja. Megtanulta a fogásokat, és a gyártásnál kézi módszert használ. A sajtokat ízesíti fokhagymásra, köményesre, lila hagymásra, pritamin paprikásra, mire mikor van igény. Vajjal is próbálkoztunk korábban, de az hamar avasodik, és mivel mi nem használunk semmilyen adalékanyagot, illetve tartósítószert, így a kereslet hiánya miatt nem érte meg vele foglalkozni. Házi tejfölt is csak megrendelésre készítünk.

- Mindenben próbálunk a vevőink kedvében járni, hiszen általában szeretnek jól bevált helyen vásárolni az emberek. Amennyiben megfelel nekik az íz világ, a minőség és a választék, nem mennek tovább. Meg is teszünk értük mindent. Számunkra fontos, hogy a termékeink frissek legyenek, olyan állagúak, amit mi magunk is szívesen elfogyasztanánk. Ezért is tudhatunk magunk mögött olyan visszajáró vevőkört, akiknek még nem okoztunk csalódást. A bizalom jelenléte ebben a kapcsolatban is fontos tényező, nélküle nem sok haszon lenne. Azt hiszem, hogy ezt a köteléket a szerelemhez tudnám hasonlítani. Az ember miután csalódik, óvatossá válik, vagy nem is lesz többé szerelmes, esetleg máshoz fordul. Úgy vélem, ha a házi termelésű áruk jó minőségűek, ez nem fordulhat elő. Szerencsére nekem nem sok csalódásom volt idáig, vagy szemrehányás a termékeink minősége miatt.

- Számomra ez nagyon fontos, hiszen „az arcomat adom a profilunkhoz", és számomra a vevő a valódi visszaigazolás. Nem pedig az, hogy én hirdetem magam. Ha kialakul egy törzsvásárlói kör annak oka van, mint ahogy a megcsappanásának is. A tanulságot pedig mindig egészséges önkritikával kellene levonni. Én szeretek elégedett arcokat látni. Ehhez pedig szükséges, hogy az ember tudatosítsa magában: a bizalom törékeny jószág, és ha eltörik, nem sok esély van a gyógyulásra.

Puskás Tünde

Kövessen minket a Facebookon is!