Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. augusztus 24. 19:19 | Szerző/forrás: hiros.hu

Eltemették Székely György régész-főmuzeológust

Képgaléria
Eltemették Székely György régész-főmuzeológust
Ma délután családtagok, munkatársak, barátok és tisztelők sokszázas tömegének részvététől kísérve örök nyugalomra helyezték a református temetőben a tragikus körülmények között, közlekedési balesetben elhunyt Székely György régész-numizmatikust, a Kecskeméti Katona József Múzeum főmuzeológusát. (Fotók: Tódor Norbert - Alföldi Civil Napló)

A 63. életévében elhunyt Székely György az Eötvös Lóránt Tudományegyetemen szerzett régész-történész diplomát 1978-ban. Még ebben az évben a korábbi Bács-Kiskun Megyei Múzeum, a mai Kecskeméti Katona József Múzeum megbecsült munkatársa lett. Nevéhez számos nagyfontosságú régészeti feltárás kötődik. Árpádkori és középkori ásatások mellett őskori és szarmata települések és temetők feltárását is irányította. Országosan is elismert, nagy tudású régész volt, és legalább ennyire elismert numizmatikus: a középkori és kora újkori magyar pénztörténet egyik legkiválóbb ismerője és kutatója. Motorja és lelke volt továbbá a Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesületnek is. Elmaradhatatlan és nélkülözhetetlen társa a honismeret kutatóit hosszú időn át elnökként irányító feleségének, Székelyné Kőrösi Ilonának az Egyesület életének szervezésében, rendezvényeinek lebonyolításában. Munkáját minden területen a szerénység és a precíz pontosság jellemezte.

Székely Györgyöt a város és a Katona József Múzeum nevében Hörcsök Imre , az önkormányzat Értékmegőrzési Bizottságának elnöke búcsúztatta a ravatalnál.

A temetési szertartást Kis János evangélikus lelkész végezte, és mondott a kiváló szakember felett megindítóan szép sírbeszédet. A szertartáson közreműködött Varga Nándor református elnöklelkész és Mikesi Tibor, a református egyházközség kántora is.

 

Kövessen minket a Facebookon is!