Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. augusztus 31. 20:49 | Szerző/forrás: keol.hu

Beregszász – Kecskemét: Disputa tréninget rendeztek a Hírös Agóra Ifjúsági Otthonban

Beregszász – Kecskemét: Disputa tréninget rendeztek a Hírös Agóra Ifjúsági Otthonban
A Kecskeméti Disputa Klub és a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Kft. meghívására a testvérvárosból érkező, Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium diákjai és pedagógusai vettek részt a programon. A kecskeméti disputások többségükben a Bányai Júlia Gimnázium jelenlegi és volt diákjai voltak.

A kulturált vita készségét fejlesztő disputa program világ mintegy 30 országában van jelen. Magyarországon 1991. óta működnek a Karl Popper- féle disputa klubok.

Hazánkban az egyik legrégebbi, folyamatosan és eredményesen működő közösség a Kecskeméti Disputa Klub, amely a Hírös Agóra Ifjúsági Otthonban tartja foglalkozásait, rendezvényeit.

A fiatalok rendszeresen hazai és nemzetközi vitaversenyeken mérik össze érvelési, meggyőzési képességüket A kecskeméti klub megalakulása, 1995. óta számos regionális, országos és nemzetközi verseny, képzés házigazdája volt.

A programban jellemzően 13-18 éves fiatalok vettek részt. A disputa eredményesen fejleszti a fiatalok vitakultúráját, beszédkészségét, rögtönzési és szereplési képességét, ismeretanyagát, a közügyek iránti érdeklődését.

A disputa programban 3 fős csapatok mérik össze tudásukat egy tételcím megvitatásával. Az egyik csapat az állító (ők védik a tételcímben megfogalmazott állítást) míg a másik csapat tagadó (értelemszerűen cáfolják a tételcímet, illetve ellentétes tartalmú állítást képviselnek).

Az idei disputa tréning tételmondatai így szóltak: A felejtés hasznos - A felejtés nem hasznos.

A disputában minden csapat játszik állítót és tagadót is, vagyis mindkét oldalról megismeri a témát.

A beregszászi vendégek a disputa klub programjain túl, kecskeméti kulturális, közösségi programokon vettek részt. A Városházán dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester fogadta a csoportot.

A program támogatója: Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata volt. További támogatók: Bányai Júlia Gimnázium, Kecskeméti Katona József Múzeum, Kecskeméti Fürdő, Kecskeméti Planetárium.

A rendezvény szeptember 1-jén pénteken délelőtt zárul a disputa versennyel.

Kövessen minket a Facebookon is!