Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. szeptember 7. 10:38

A népi gyógymódokról tartott előadást „Baba”

Képgaléria
A népi gyógymódokról tartott előadást „Baba”
Horváthné Terike „Baba”, a kecskeméti Gombász- és Gyógynövényklub vezetője nyári szünet után újabb remek előadással örvendeztette meg a Wojtyla Ház gondozottait. Csütörtök délelőtt a népi gyógymódokról ejtett szót, bemutatva néhány gyógynövényt a népkonyha dísztermében, miközben a dr. Babulka Péter által „szakértett” Gyógyító hagyomány című rövidfilmet is megtekintették. (Fotók: Mátyus István)

Az előadás középpontjában évezredes népi tapasztalatok álltak. Korunk civilizációjában e gyógymódok valóságos reneszánszát látjuk, ami igazán aktuálissá teszi megismerésüket.

Ez alkalommal az alábbi herbária került terítékre: aranyvesszőfű, cickafark, orosz tárkony, oregánó, ligetszépe, mályva, mezei katáng, pásztortáska, fekete nadálykő, bokrétafa, fekete hunyor – a teljesség igénye nélkül.

Azt is megtudhatták a népkonyha gondozottai, milyen gyógyhatása lehet a lóganajnak, gyermekpisinek, tyúkhájnak, kígyó- és disznózsírnak, illetve mire jó a pióca, miközben hibiszkusz teát kortyolgatott a hallgatóság.

A film készítői szinte az utolsó órában utaztak végig mintegy 40 helyszínt és tettek meg összesen 6000 kilométert a Kárpát-medencében, hogy ezt az ősi tudást még „élőben" megmutathassák. A tradíciók továbbélését főként a hagyományos közösségekben találjuk. Olyan félreeső vidékeken, ahol gyógyszer vagy orvos nehezen volt elérhető, sőt sok esetben ma is az. A felvételek színtere Székely- és Csángóföld Romániában, Kárpátalja Ukrajnában és a Dunántúl egyes részei Magyarországon. Szereplői elsősorban e vidékek lakói: nagy tudású csontkovácsok, kenőemberek, füvesasszonyok és mellettük a népi orvoslás szakértői, gyógynövény kutatók, természetgyógyászok, orvosok. 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája