Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. szeptember 8. 13:16

Felmenőik földjén jártak a kecskeméti görögök

Képgaléria
Felmenőik földjén jártak a kecskeméti görögök
Az észak-görögországi Sziatiszta polgármesterével, valamint helyi egyházi vezetőkkel, kulturális szervezetek képviselőivel találkoztak augusztus első felében a Kecskeméten élő görögök küldöttei. Horeftosz Konstantin, a Görög Települési Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Fehér Dezső elnökhelyettes azzal a céllal utazott a hellén városba, hogy kapcsolatot létesítsenek az évszázadokkal ezelőtt Kecskeméten letelepedett görög családok máig ott élő leszármazottaival, kései hozzátartozóikkal. Augusztus eleji egy hetes autóútjukról Fehér Dezső adott minap tájékoztatást a Wojtyla Barátság Központban.

– Az 1600-as években a Thesszalonikitől nyugatra lévő területeken lázadás tört ki az elnyomó törökök ellen, melyet vérbe fojtottak. Menekülni kényszerültek az ott élő őslakos görögök, akik közül sokan Magyarországon találtak új hazára, többen Kecskeméten is letelepedtek. Ők javarészt Sziatiszta és Kozáni településekről származtak el – idézte fel a régmúltat Fehér Dezső.

Sziatiszta első emberével az athéni magyar nagykövetség misszióvezetője, Haupt Erik segítségével vették fel a kapcsolatot. Dimitriosz Lambropulosz polgármester személyesen fogadta őket hivatalában. Az első megbeszélés során a két fős magyarországi küldöttség bemutatta Kecskemétet.

– Lambropulosz úr meglepően bőséges információkkal rendelkezik a hírös városról. Tisztában volt a ténnyel, miszerint Kecskeméten is éltek sziatisztai hellének, ugyanis a háború elmúltával néhányan közülük visszatértek szülőföldjükre. Arról is tudott, hogy Kecskeméten alussza örök álmát Zavirasz György 18. században élt kereskedő, író-műfordító és történész, aki szintén Sziatiszta szülötte. Latinból újgörögre fordította J. Amos Comenius Orbis Pictus-szát, s mellette párhuzamosan elkészítette a mű magyar fordítását is – tette hozzá.

A tárgyalások eredményeként megállapodás született a két fél között, miszerint kulturális, egyházi, szociális, gazdasági téren is nyitnak egymás felé. Örömmel nyugtázták, hogy szerencsés időzítéssel sikerült egymásra találniuk, ugyanis kiderült, mindketten egyszerre tettek lépéseket gyakorlati együttműködés kialakítására a másik országban. Az újdonsült kapcsolat első gyümölcseként a hazai delegáció meghívta görögországi partnereit a jövő évi Kecskeméti Tavaszi Fesztiválra.

További érdekességként jegyezte meg Fehér Dezső: – Ott tartózkodásunk másnapján tartották a „Mária mennybemenetele” ünnepet az egyébként bőriparáról híres településen, a város vezetői és lakosai épp lázasan készülődtek erre a tömegeket megmozgató alkalomra.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház