Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. szeptember 12. 20:34 | Szerző/forrás: hiros.hu

Hová tűnt Bartók Béla? Még keresik az eltűnt rézszobrot

Hová tűnt Bartók Béla? Még keresik az eltűnt rézszobrot
Vandálok rongálták meg Szervátiusz Tibor Tiszta forrásból című alkotását a Kodály Intézet előtti parkban. Péntekre virradóra tűnt el Bartók Béla réz szobrocskája, amely eddig Kodállyal állt a kopjafa motívum előtt. A rendőrség ismeretlen tettes ellen indított nyomozást az ügyben - írta meg a hiros.hu

Lázár Miklós, a Kodály Intézet könyvtárosa fedezte fel a múlt hét péntekén, hogy magányosan áll Kodály Zoltán réz szobrocskája a Kéttemplom közben található emlékművön. Ezután tették a bejelentést az esetről. A Bohém Ragtime Jazz Band hegedűse később azt is megtudta, hogy a nemzetiszín szalag már csütörtökön eltűnt a szobrokról.

Szervátiusz Tibor műalkotását 2016 májusában leplezte le Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Szemereyné Pataki Klaudia polgármester. A Kossuth-díjas erdélyi származású művész munkájával a két nagy magyar zeneóriásnak, Bartóknak és Kodálynak állított emléket a város. Akkor még senki sem sejtette, hogy ilyen rövid időn belül megrongálják a szoborkompozíciót.

Dr. Kéri Laura, a Kodály Intézet igazgató-helyettese szerint vagy a fémtartalma miatt tulajdonították el a szobrot, vagy egyszerűen csak valaki erősnek gondolta magát, és megpróbálták letörni. Egy csavarral volt rögzítve a szobor a talapzatra, így puszta kézzel is le lehetett törni onnan. Aznap éjszaka nem volt közvilágítás a Kéttemplom közön, ami megkönnyíthette a vandálok munkáját. Sajnos a túloldalon lévő térfigyelő kamerák sem rögzítettek értékelhető felvételeket.

A járókelők közül egyelőre csak keveseknek tűnt fel Bartók hiánya. A legtöbben az éjszakai randalírozókat látják az eset mögött. A szomszédos kávézó munkatársai is csak akkor tudták meg, hogy eltűnt Bartók Kodály mellől, amikor helyszínelni érkeztek a rendőrök. A csütörtök éjjel dolgozó felszolgálók semmi gyanúsat nem vettek észre. Arra azonban emlékeztek, hogy éjjel egy fiatalokból álló társaság ült és italozott az ivókútnál.

A szobor környékén egyébként gyakoriak a problémák. Gyakran vernek tábort a Kodály Intézet előtti kis parkban hajléktalanok, a bokros részt pedig előszeretettel használják vécének a fiatalok éjszaka. Nem rég valaki a bokrokat is meggyújtotta.

Az eltűnt Bartók-szoborról egyelőre nincs híre a rendőrségnek. A rendőrség sajtóreferense a hiros.hu kérdésére elmondta, a Kecskeméti rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen indított nyomozást az ügyben.

Kövessen minket a Facebookon is!