Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. szeptember 20. 23:22 | Szerző/forrás: keol.hu

Térzene gőzfecskendővel Kecskemét főterén

Térzene gőzfecskendővel Kecskemét főterén
A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma és a Kecskeméti Katona József Múzeum közös szervezésében nyílt meg 2017. szeptember 20-án 11 órakor „Nagy nevek örökösei" címmel a Kecskeméti Cifrapalotában a magyar tűzvédelem megteremtőjére, gróf Széchenyi Ödönre emlékező kiállítás. A megnyitót követően egy 1911-ben rendszerbe állított, ma már egyedülálló tűzoltó gőzfecskendő bemutatóját is megtekinthették az érdeklődők

   Dr. Farkasinszki Lóránt tűzoltó ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntőjét követően Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke nyitotta meg a kiállítást, melynek szakmai köszöntőjét dr. Berki lmre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatója tartotta. A megnyitón közreműködött a Katasztrófavédelem Központi Zenekara, Dóra László tűzoltó alezredes vezényletével. A kiállítás kurátorai Réti Rezső és dr. Berki lmre.

A megnyitó előtt Kecskemét főterén a Katasztrófavédelem Központi Zenekara adott térzenét. Majd a megnyitót követően egy 1911-ben rendszerbe állított, ma már egyedülálló tűzoltó gőzfecskendő bemutatóját is megtekinthették az érdeklődők.

„Nagy nevek örökösei ... nagy kötelességeket is örökölnek." Ez az intelem kíséri végig életútján Gróf Széchenyi Ödönt, Gróf Széchenyi István fiát, a Fővári Tűzoltóság létrehozóját és Főparancsnokát, a Magyar Országos Tűzoltószövetség első elnökét, a Konstantinápolyi Tűzoltóság megszervezőjét. Apja nyomdokain haladva különböző nemzeti egyesületek, szakmai társulások és gazdasági társaságok alapításán is munkálkodott. Közel másfél évszázada szervezte meg a főváros önkéntes tűzoltó egyletét, majd kezdeményezte a hivatásos állami tűzoltóság felállítását, a Magyar Országos Tűzoltószövetség megalakítását is.

A magyar tűzvédelem történetének áttekintésével kezdődik a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának kiállítása, majd részletesen bemutatja Széchenyi István 1839-ben született ifjabbik gyermekének sokszínű életútját. Vállalkozó, neves közéleti és társasági személyiség, legendás sportember, hajóskapitány és zeneszerző. Budapest fejlesztéséért végzett tevékenységeinek egyik ma is működő emléke a Budavári Sikló. Gróf Széchenyi Ödön 1922-ben hunyt el, konstantinápolyi pasaként. A kiállítás középpontjában az ő fordulatos élete állt. A magyar tűzoltók benne tisztelik szervezetük, hivatásuk hazai megalapítóját.

A kiállítás hangsúlyos részét képezik a magyar tűzoltó feltalálók és találmányaik.

Szabó Pál és fiai 1824-ben szabadalmaztatták a gőzfecskendőt. A mai sűrített levegős légzőkészülék ősét Kőszegi Mártony Károly táborintéző főstrázsamester találta fel 1830-ban. Szilvay Kornél fővárosi tűzoltó főtiszt több műszaki találmánya közül legjelentősebb a szárazoltógép meg alkotása, amely lehetővé tette a vízkár nélküli tűzoltást. Szőcs István vegyipari gépészmérnök 1989-ben szabadalmaztatta találmányát, az impulzusoltót.

A tárlattal tisztelegnek a szervezők a magyar tűzoltóság dicső múltja előtt és állítanak méltó emléket annak kimagasló személyiségének: Gróf Széchenyi Ödönnek.

A kiállítás megtekinthető 2017. szeptember 20-tól, hétfő kivételével naponta 10 és 17 óra között. Kecskemét, Rákóczi út 1. +36 76 480 776.

Kövessen minket a Facebookon is!