Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. szeptember 21. 22:04 | Szerző/forrás: keol.hu

Kecskemét közgyűlésének szeptemberi döntései

Kecskemét közgyűlésének szeptemberi döntései
Nyári szünet utáni első ülését tartotta ma Kecskemét közgyűlése. A napirendi pontok tárgyalása előtt a grémium elismerő oklevéllel köszöntötte mindazokat a jeles kecskemétieket, akik a júniusi Pedagógus Nap, a júliusi Semmelweis Nap, illetve államalapításunk ünnepe, augusztus 20-a alkalmából vehették át elismeréseket.

Az ünnepséget követően megkezdődött a közgyűlés hivatalos ülése.

Módosította a közgyűlés az idei költségvetést. Az általános tartalékból új feladatokat, pótelőírányzat igényeket finanszíroz a város. Egyebek között a városüzemeltetés keretét emelték, ezzel a tavaszi lomtalanítás során keletkezett 114 tonna hulladék elszállítását és deponálását kompenzálták.

10 millió forintot szán a város a katolikus egyháznak, abban a reményben, hogy az egyházi tulajdonban lévő Nagytemplom felújítása mielőbb elkezdődik.

Beépült a költségvetésbe az a 96 millió forint, amelyet a helyi közösségi közlekedés támogatására nyert Kecskemét a központi költségvetésből.

Szintén beépült az az összesen mintegy 100 milliós forrás, amelyeket a költségvetési szerveknél foglalkoztatottak kompenzációjára, bölcsődei dolgozók pótlékára, kulturális illetménypótlékra, óvodapedagógusok és segítők bértámogatására kap az önkormányzat a központi költségvetésből.

Mintegy 108 millió forint kerül felhasználásra a pályázati és fejlesztési tartalékból, amelyből egyebek között megtörténik a volt Rudolf laktanya területén az úthálózat első ütemének fejlesztése.

Módosította a közgyűlés a város parkolási rendeletét. A jövőben - a II. díjövezethez hasonlóan - az I. díjövezetben is időtartam korlátozás nélkül lehet majd parkolni. Ennek oka, hogy a belvárosi parkolóhelyek nagy részét bérlettel veszik igénybe, így a most érvényben lévő 6 órás maximális időtartam korlát nem ellenőrizhető.

Sokszor okoz gondot a bérlet elhelyezése a műszerfalon vagy a szélvédőn, ezért 2018. január 1-től a rendszámra szóló lakossági, nyugdíjas bérleteket az úgynevezett e-bérlet, azaz virtuális bérlet váltja fel. További technikai újítás lesz, hogy az e-bérleteknél bevezetik az internetes bankkártyás fizetés lehetőségét, de természetesen a Városrendészet ügyfélszolgálatán továbbra is lehet személyesen fizetni.

További változás, hogy a bölcsődés, óvodás, első és második osztályos gyerekek szülei, gondviselői az intézménnyel határos utcákon naponta 15-18 óra között, a piac környékén pedig naponta 6-8 és 15-18 óra között díjmentesen várakozhatnak.

A mobilparkolás kapcsán is módosítást igényelt a rendelet, ugyanis gyakran előfordul, hogy téves rendszámot ütnek be. Ezért a jövőben, egy karakter eltérésig nem kell majd pótdíjat fizetni, ehhez azonban a visszaigazoló sms-t be kell mutatni.

Az ott lakók kérésére 2018-tól a Budai utcai piac környékén újabb utcákat vonnak be a fizető parkolásba, valamint fizetős lesz a Vikár Béla utca eddig be nem vont szakasza is.

Új rendeletet alkotott a közgyűlés Kecskemét településképi védelméről. A szabályozás alapja a korábban széles társadalmi véleményezéssel elkészült arculati kézikönyv. A rendelet szól egyebek között a helyi építészeti örökség védelméről, a védelem alá helyezésről és annak megszűnéséről, a területi védelemről, az egyedi védelemről, utóbbi esetében a tulajdonosi kötelezettségekről, a településképi követelményekről, véleményezésről, valamint a követelmények alkalmazásának önkormányzati ösztönzéséről egyaránt.

Hamarosan megalakulhat a korábban Kecskemét önkormányzata által kezdeményezett Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás. A korábban felkért 104 önkormányzat közül július végéig 97 település jelezte csatlakozási szándékát. Amennyiben ezekben a napokban, a szeptemberi közgyűlések alkalmával minden önkormányzat elfogadja a megállapodás tervezetét, akkor szeptember 29-én a tanács megtarthatja alakuló ülését. Kecskemét közgyűlése felhatalmazta a polgármestert a társulási megállapodás aláírására.

Hozzájárult a grémium ahhoz, hogy az MLSZ tao-támogatásból új labdarúgó pályát építsen. Az erre vonatkozó támogatási kérelmet a Kecskeméti Torna Egylet Utánpótlás Futball Klub (KTE - UFK) szeretné benyújtani. A nagyméretű élőfüves pálya a Szent István város 1/a. Szám alatt valósulna meg.

Újabb fejlesztésekre nyújtott be támogatási kérelmet a város önkormányzata. Ezek keretében 3 bölcsőde és 8 óvoda energetikai korszerűsítése történne meg: a Lánchíd, Forradalom, Klapka utcai bölcsődék, valamint a Lánchíd, Forradalom, Szabadkai, Mátis Kálmán, Nyitra utcai, a Széchenyi sétányi, az Ifjúság úti és a Ceglédi úti óvodák. A fejlesztések összköltsége 1 milliárd forint.

További benyújtott pályázatok:

Társadalmi együttműködés Kecskeméten: 165 millió forint

Hetényegyháza bekötése az M5 autópályába: 705,5 millió forint.

A közeljövőben a város újabb pályázatot nyújt be, „Kecskemét szegregált területeinek integrált szociális városrehabilitációja" címmel, amely elsősorban a szociális bérlakások felújítását szolgálná, mellette pedig környezetrendezést, közterületek felújítását. A projekt becsült összköltsége 548 millió forint.

Jövő júliusban lejár a Katona József Színház igazgatójának határozott idejű jogviszonya. Mivel a következő színházi évad tervezése már februárban elkezdődik, ezért a közgyűlés már most kiírta az intézményvezetői pályázatot, a 2018-2023-as időszakra.

A közgyűlés júniusban megfogalmazott kérésének megfelelően a Hírös Sport Kft. ügyvezetője javaslatot tett a társaság átalakítására annak érdekében, hogy az átláthatóbban, hatékonyabban működhessen, a tao támogatásokat és a szponzorációs lehetőségeket jobban kihasználhassa. A javaslat értemében kiválna és önállóan működne tovább a Kecskeméti Sportiskola és a Mercedes-Benz Kosárlabda Akadémia. A Kecskeméti Labdarúgó Akadémia esetében a működtetést a Hírös Sport Kft. és a KLC-KTE-SI részvételével létrejövő új cég végezné majd, amelyben a Hírös Sportnak többségi tulajdona lenne. A végső döntést várhatóan tavasszal hozza meg a közgyűlés.

Tovább bővülhet a térfigyelő kamerarendszer. Új kamerákat szerelnek fel a Juhász utca - Felsőkomárnok utca, a Belső-Szegedi út - Kinizsi utca, a Műkerti sétány - Kereszt utca kereszteződésekbe, a Zöldfa utca - Praktiker melletti területre, továbbá a Gőzhajó utcai játszótér, parkoló és óvodához, valamint a Szent Imre utcára.

Kövessen minket a Facebookon is!