Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. október 3. 00:03 | Szerző/forrás: keol.hu

120 év - Születésnapját ünnepli a Katona József Könyvtár

120 év - Születésnapját ünnepli a Katona József Könyvtár
Jeles évfordulót ünnepel október 2-án a Katona József Könyvtár. Kada Elek polgármester javaslatára 1897-ben döntött egyhangúan Kecskemét Város Tanácsa a nyilvános könyvtár létesítéséről. Azóta az intézmény országosan is kiemelkedő kulturális centrummá vált. Az évfordulóról ünnepi ülésen emlékeztek meg több mint száz vendég jelenlétében - írta meg a hiros.hu

Az emlékülésen elsőként Szemereyné Pataki Klaudia mondott beszédet, megköszönve Ramháb Mária igazgatónő és a könyvtár minden munkatársának, hogy megszervezték a mai eseményt.

A polgármester felidézte, hogy 1368-ban, 649 éve jelent meg Kecskemét mint mezőváros az első írásos emlékekben. Erről emlékezünk meg a Város Napján, amelyhez méltó módon kapcsolódik a könyvtár 120 éves évfordulója. Amikor 1897-ben döntött a Városi Tanács a könyvtár megalapításáról, a kormányzat is támogatta az előremutató kezdeményezést. Így a városháza második emeletén megnyílt az első kecskeméti könyvtár 237 kötettel. A levéltár ma is működik az épület alagsorában, elkötelezett munkatársak őrzik itt a régmúlt emlékeit. A legutóbbi Múzeumok Éjszakáján 1145-en tekintették meg ezeket a különleges kincseket.

- Mai furcsa világunkban a digitalizáció átszövi mindennapjainkat - hangsúlyozta Szemereyné Pataki Klaudia köszöntőjében. - A könyvtárnak is meg kell találnia azt az utat, amelyen a hagyományait megőrizve tovább építheti a közösséget is.

Két példát is említett a polgármester a tradíció és a megújulás együttes jelenlétére a Katona József Könyvtárban. Egy 92 éves régi tanyasi tanító rendszeresen jár be az intézmény zenei gyűjteményébe, ahol ceruzával jegyzeteli le a régi kottákat. Így szeretné átadni unokáinak, dédunokáinak szeretett dallamait. Egy másik idős látogató viszont már a youtubon nézi kedvenc Jávor Pál-filmjét a könyvtár számítógépén.

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke is köszöntötte a 120 éves Katona József Könyvtárt, amely 1952 és 2012 között megyei fenntartásban működött.

- Olyan intézményről döntöttek 120 évvel ezelőtt a város vezetői, amely nem csak Kecskemét, de az egész megye életében meghatározóvá vált az elmúlt időszakban - emelte ki beszédében.

Rideg László visszaemlékezett arra is, amikor Kőtörő Miklós, az első megyei közgyűlés vezetője elhelyezte a könyvtár mai épületének alapkövét, majd kiválasztották az intézmény vezetésére az ország legjobb könyvtárosát. Kitért arra is, hogy 82 megyei könyvtár újulhatott meg a megyében az elmúlt években.

Az emlékülés szakmai előadásokkal folytatódott. Baráthné Dr. Hajdú Ágnes, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke, az IFLA igazgatósági tanácsának tagja folytatta Szemereyné Pataki Klaudia gondolatmenetét, ugyanis a tradíció és innováció kettősségéről beszélt nemzetközi kitekintésben.

Kövessen minket a Facebookon is!