Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2017. október 9. 22:09 | Szerző/forrás: keol.hu

Színészek perlekedtek a Kecskeméti Törvényszéken

Színészek perlekedtek a Kecskeméti Törvényszéken
Magyarországi kosárlabdaklubban játszó amerikai sportolónő akart trükkösen uniós állampolgárságot szerezni. Ezért rávette az anyakönyvvezető barátnőjét, hogy egy kevés ésszel, azonban annál nagyobb ingatlanvagyonnal rendelkező férfival - aki erről mit sem tudott, viszont meglehetősen részeg volt - házasítsa össze. A kamu házasságkötés miatt végül mindannyian bíróság elé kerültek.

Mindez persze csak egy kitalált történet volt egy „perszimulációs" versenyen a Kecskeméti Törvényszéken két bírósági titkár - dr. Kocsis-Gál Orsolya és dr. Provaznik Balázs -, valamint egy bírósági fogalmazó - dr. Kovács Bianka - részvételével. A versenyzőknek - ők voltak egyesével az ügyben ítélkező bírák - egy fiktív vádirat és a hozzá tartozó nyomozati iratok alapján kellett tárgyalást tartaniuk.

Az ügyben szereplő vádlottat és a szakértőt a kecskeméti Katona József színház színművészei, Danyi Judit, Magyar Éva, Märcz Fruzsina, Fazakas Géza, Hegedűs Zoltán és Zayzon Zsolt személyesítették meg.

A „színházi-tárgyalás" előzménye egyébként az, hogy dr. Sárközy Szabolcs, a Kecskeméti Törvényszék Büntető Kollégiumának vezetője jó barátja Cseke Péter színházigazgatónak. Dr. Sárközy két éve a „Nyitott bíróság" program keretében lehetővé tette, hogy a Kecskeméti Katona József színház igazgatója és társulatának néhány tagja is részt vegyenek egy igazi büntetőper tárgyalásán. A hallgatóság soraiban helyet foglaló színészek pedig - akikről aznap kiderült, hogy még életükben nem jártak bíróságon - egyfajta „szereptanulmányként" tekintették a tárgyalást.

Továbbgondolva a színház és a törvényszék kapcsolatát megszületett az ötlet, hogy „élesben" tartsanak helyzetgyakorlatot a tárgyalóteremben. Ebből lett 2015. október 19-én - vélhetően az országban is az első - színeszekkel játszatott büntetőper, amit nagy élvezettel néztek végig a "Nyitott bíróság" program keretében az igazságügyi szakemberek és a meghívottak: köztük középiskolás diákok is. Tavaly azután újból színészek szerepeltek a tárgyalóteremben, majd idén folytatódott a sorozat.

Olyan sikerrel, hogy a teremben ülő hallgatóság időnként harsány nevetésben tört ki a parádés színészi játék miatt.

Kövessen minket a Facebookon is!