Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2017. október 10. 15:12

Simándy József és a Bánk bán – újfent kiállításon jártak a wojtylások

Képgaléria
Simándy József és a Bánk bán – újfent kiállításon jártak a wojtylások
„Soha nem szerep volt, hanem az én ügyem!" – Simándy József és a Bánk bán címmel időszaki kiállítás nyílt nemrégiben a Katona József Emlékházban. Kedd délelőtt a Wojtyla Barátság Központ kultúrabarát gondozottai is megjelentek a helyszínen, ahol a tárlat megtekintése után együtt lubickoltak az operadallamok tengerében – Simándy József énekhangjával. (Fotók: Tódor Norbert)

Simándy József (1916-1997), a 20. századi magyar operajátszás kiemelkedő alakja húsz esztendeje hunyt el. Gyönyörű orgánumával, nagyszerű szerepformálásával és színpadi játékával szerepek sokaságában nyújtott felejthetetlen élményt közönségének országhatárokon belül és túl. Neve összeforrt Erkel Ferenc Bánk bán című operájának címszerepével.

Az emlékkiállítás igyekszik érzékeltetni azt a tudásvágyat, áldozatvállalást és küzdelmet, amelynek segítségével Simándy rendkívül nehéz családi és anyagi körülményei dacára autószerelő szakmunkásból az ország vezető operaénekesévé vált.

A kiállítás bemutatja mindazokat a tenorszerepeket, amelyeket hosszú pályája során Simándy felejthetetlen színpadi előadásmódjával megformált. Az operák szerepei mellett oratóriumokat is énekelt, ária- és dalesteken lépett fel Budapesten, továbbá vidéki helyszíneken, orgonakoncertek vendégművésze volt kisebb-nagyobb települések templomaiban.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája