Újból „négycsillagos” ebéd a Wojtylában
Bárdi Sándorné, a szálloda tulajdonosának adománya tette lehetővé ugyanis, hogy a rendszeresen ide járó nincstelenek kissé kizökkenjen a mindennapok szomorú valóságából, és olyan érzés fogja el őket, mintha ezúttal valódi étteremben lennének. A szálloda méltónak bizonyult régi jó hírnevéhez; mindenkinek nagyon ízlett a feltálalt slambuc savanyúsággal, kenyérrel, süteménnyel.
Az étel nevének hallatán igen sokan elcsodálkoztak; nem tudták, mit is takar pontosan az elnevezés. A szálloda munkatársai – akik az ebédet kiszállították – segítettek felismerni az óriási bogrács tartalmát: a slambuc nem más, mint egy tésztából és burgonyából készült, szalonnával ízesített pásztorétel. Bográcsban főzik. Ha mégsem abban készítik, akkor viszont nem nevezhető slambucnak – tudhatták meg az ellátottak.
Elhangzott továbbá, hogy hajdú-bihari tájjellegű ételről van szó, valószínűleg a Hortobágyon készíthették először, számos helyen azonban öhömpörköltként tartják számon. Az ország többi részén is főznek hasonló ételeket, azokat viszont más névvel illetik és elkészítési módjuk is eltérhet kisebb-nagyobb mértékben.