Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2017. október 18. 14:36 | Szerző/forrás: keol.hu

Sófárt kapott Jeruzsálemből a Leskowsky Hangszergyűjtemény

Sófárt kapott Jeruzsálemből a Leskowsky Hangszergyűjtemény
Különleges hangszerrel gazdagodott a Leskowsky Hangszergyűjtemény: az egyik legősibb hangszert, egy sófárt adományozta dr. Róna Tamás, az Alföldi Régió vezető rabbija a Hangszergyűjteménynek. A már az Ószövetségben is említésre kerülő, kos-szarvból készült, ezüst borítású hangszert a jeruzsálemi Siratófal főrabbija személyesen készítette.

A sófár egy ősi zsidó hangszer: egyszerű kosszarv, melyet kürt módjára szólaltatnak meg. A tölcséres fúvókájú hangszerek családjába tartozik. A sófár szó az (arámi nyelvű) sapír (szép) szóból származik, így feltételezett jelentése: szép hangú. A Talmud szerint ez a kosszarv emlékezteti a zsidókat arra a kosra, amelyet Ábrahám feláldozott a fia helyett.

A hagyomány szerint a zsidókat több dologra is emlékezteti a sófár. A hangja bűnbánatra, számvetésre készteti a hívő izraelitát. Továbbá megnyitja az eget, hogy az imádságok közvetlenül jussanak el Istenhez, és emlékezteti a zsidókat Istenre, aki a világ királya, mert a királyok előtt is fúvósok mentek.

A régi zsidóság életében a sófár nem csak a rós hásáná alkalmával volt fontos hangszer, hanem a fontosabb események, böjtök, háborúk jelzésére is szolgált.

De hogyan került a Leskowsky Hangszergyűjteménybe a sófár? Erről már dr. Róna Tamás számolt be 2017. október 18-án, a hangszer átadásakor.

- Szeptember közepén, az őszi zsidó nagyünnepeket megelőzően sófárt fújunk minden reggel a zsinagógában az istentiszteleten. Ezt a sófár vittem egy csütörtöki nap délutánján Kecskeméten magammal, amikor találkoztam Szilágyi Áronnal, a Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetőjével az egykori neológ zsinagóga oldalában. Áron rögtön ráismert a hangszerre és mondta, hogy sajnos ilyenje még nincs a gyűjteménynek. De milyen szép lenne, ha lenne...

Dr. Róna Tamás csak annyit ígért, hogy megpróbál egy sófárt találni. Innentől viszont felgyorsultak az események. Még aznap este beszélt egy izraeli ismerősével, aki pénteken reggel a Siratófal közelében egy szertartási üzletben felfedezett egyet. Dr. Róna Tamás ismerőse azután vasárnap este megérkezett Magyarországra, és már hozta is a hangszert magával.

- Mi nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy a hangszerek ne csak a hangot hordozzák, hanem a hangon keresztül jóval mélyebb jelentéstartalommal bírjanak - vette át a szót Szilágyi áron. - Legyen ez néphagyomány vagy szakrális jelentőségű. Ezért nagyon-nagyon örültem ennek a sófárnak. Ami ráadásul nem is akármilyen, hanem igen különleges.

Kövessen minket a Facebookon is!