Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2017. október 19. 22:32 | Szerző/forrás: keol.hu

Kiskőrösön állt szolgálatba a tűzoltóság új gépjárműfecskendője

Kiskőrösön állt szolgálatba a tűzoltóság új gépjárműfecskendője
Ünnepélyes keretek között szentelték fel és áldották meg azt az új, magyar gyártmányú HEROS-RÁBA AQUADUX-X 4000 típusú tűzoltójárművet, mely megalakulásának 25 éves évfordulóját ünneplő Kiskőrösi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon teljesít szolgálatot. A gépjárműfecskendő indítókulcsát dr. Pintér Sándor belügyminisztertől, dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, megyei igazgató vette át Budapesten, a Hősök terén szeptemberben.

A Kiskőrösi Polgármesteri Hivatal Dísztermében megtartott ünnepi megemlékezést Font Sándor, országgyűlési képviselő nyitotta meg, aki visszaidézte beszédében a település tűzvédelmének múltját, a kiskőrösi önkéntes, majd önkormányzati és a hivatásos tűzoltóság megalakulását és fejlődését. Szólt arról, hogy a tűzoltók hivatásukkal nagymértékben hozzájárulnak egy nagyon fontos feladathoz, a térség és a település lakosainak védelméhez és ezáltal Magyarország biztonságának megteremtéséhez.

Ennek a feladatnak a végrehajtásához nélkülözhetetlen az állomány, és a most birtokba vett új gépjárműfecskendő az ő munkájukat segíti. Kiemelte, hogy Magyarország Kormánya a biztonság megteremtésében nagyon fontos szerepet szánt a tűzoltóknak, a katasztrófavédelmi szervezetrendszer személyi és tárgyi feltételeinek biztosítására kiemelt hangsúlyt fektet. Összefoglalta az elmúlt évek során tett legfontosabb intézkedéseket, úgymint az elmaradt túlszolgálati díjak egyösszegű kifizetését; a szervezeti és képzési rendszer átalakítását; az életpályamodell bevezetését ideértve egyik fontos elemét a bérrendezést; valamint a hazai fejlesztés keretében megvalósuló tűzoltógépjármű-park megújítását.

Ezt követően dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Az ezredes beszédében kiemelte, hogy Magyarország mentőtűzvédelmi rendszere folyamatos fejlesztés alatt áll. Megyénk tűzoltóságai a fejlesztést előmozdító támogatásokban - személyi, tűzoltástechnikai és ingatlan-fejlesztési szempontból - országos szinten is jelentős mértékben részesültek és részesülnek. Bács-Kiskun megyére jellemző kihívások - klímaváltozás, iparosodás, népességnövekedés - új feladatokat teremtenek, közelebb kell vinni a segítséget az állampolgárokhoz, fel kell készülni a klimaváltozásból adódó szélsőséges természeti eseményekre, valamint a gazdasági változásokra. Ennek érdekében fejleszteni kell a meglévő kapacitásokat. A kapacitás fejlesztés terén már eddig is szép eredmények születtek (2 Őrs (Solt, Nagybaracska); 2 új önkéntes tűzoltóság (Orgovány, Akasztó), 36 bevethető önkéntes tűzoltó egyesület; 68 mentőcsoport (1 megyei +11 járási + 56 települési); hét új és több felújított gépjárműfecskendő (minden hivatásos tűzoltóságon); új katasztrófavédelmi mobil labor jármű KML; új katasztrófavédelmi sugárfelderítő jármű KSE; új katasztrófavédelmi műveleti szolgálati jármű KMSZ; két magasból mentő jármű (Baja, Kalocsa), egy vízszállító; még egy erdőszer.

Minden eredménynek a lelke a jó közösség! A tűzoltók a mindennapi munkájuk során mindig számíthatnak egymásra, egy élő és emberi közösséget alkotnak. Tűzoltói érték a feltétlen bizalom, az együttműködés, az összetartozás, a szakmai tudás, a kitartó munka, a hagyományok és az élet tisztelete - zárta ünnepi gondolatait az ezredes.

Paksi Dénes tű. alezredes, a Kiskőrösi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka az új gépjárműfecskendő bemutatásával kezdte ünnepi köszöntőjét, melyben szólt arról, hogy a HEROS AQUADUX-X 4000 típusú gépjárműfecskendő a típuscsalád legnagyobb tagja, a hazai hivatásos tűzoltóságok alapjárművének követelményeit kielégítő gépjármű, amely RÁBA R16.217 AFW 4x4 alvázra van felszerelve. A jármű a beavatkozó állomány - hat fő - mind városi környezetben, mind lakott területen kívüli, akár nehéz terepviszonyok között lévő kárhelyszínre szállítását biztosítja, ezek mellett kiemelt oltástechnikai és műszaki mentéshez szükséges készségekkel is ellátták.

A parancsnoki beszéd második felében a megjelentek betekintést kaptak a tűzoltóság múltjában. Szervezett keretek között 1880-ban kezdődött a tűz elleni védekezés Kiskőrösön, mely önkéntesen szerveződő forma egészen 1992-ig maradt fenn. - Az akkori helyi, megyei és országos vezetés egybe csengő szándékaként létrejött a készenléti egységgel rendelkező Kiskőrösi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság. Ezzel a megye közepén lévő fehér folt megszűnt, közelebb került térben és időben is az azonnali segítség, hiszen a laktanyában tartózkodó tűzoltóknak 2 percen belül el kell indulni riasztás esetén. 1992. szeptember 21-én adtunk először 24 órás vonulós szolgálatot - idézte fel az alezredes a huszonöt évvel korábbi történéseket.

Az ünnepség a Kiskőrösi Evangélikus Középiskola Petőfi Sándor Általános Iskolájának és a Kiskőrösi 'SZÓ-LA-M' Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak színvonalas előadásával folytatódott.

Domonyi László, Kiskőrös Város polgármestere beszédében elismerően szólt a tűzoltókról és megköszönte önzetlen munkájukat. Lakhelyük biztonsága a legfontosabb az állampolgároknak és ezt biztosítják a tűzoltók, a kiskőrösi hivatásos és önkéntes tűzoltók szerepe meghatározó a térség közbiztonságának szempontjából. Fontos, hogy a feladatok elvégzéséhez biztosítottak legyenek a kor követelményeinek megfelelő elhelyezési körülmények, tűzoltó- és járműtechnikai eszközök. Az itt dolgozó tűzoltók elismerése ez az új tűzoltógépjármű is.

Dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, megyei igazgató ajándéktárgyat adott át kiváló munkája elismeréseként

Porkoláb Károly, nyugalmazott tűzoltó őrnagynak, aki 1992-től 1994-ig látta el a hivatásos tűzoltóparancsnoki beosztást Kiskőrösön. Ez idő alatt rendkívül sokat tett a vonulós szolgálat megszervezéséért. Sokszor szabadidejét feláldozva tett erőfeszítéseket a személyi állomány kiválasztásáért, hivatásos állományba vételéért, képzéséért, az elhelyezési körülmények megteremtéséért. 

Kelemen Gábor, tűzoltó főtörzsőrmesternek, aki 25 éve, 1992 óta - gépkocsivezetőként - tagja a kiskőrösi tűzoltóságnak. A közösség meghatározó személyisége, a kezdetektől ötleteivel, jobbító gondolkodásával segíti a napi szolgálati feladatok teljesítését.

Kolonusz Attila, tűzoltó főtörzsőrmesternek, aki 25 éve, 1992 óta - gépkocsivezetőként - tagja a kiskőrösi tűzoltóságnak. Nyugalmat árasztó személyiségével stabil pont a közösség életében. Az elmúlt időszakban több jelentős káresetnél és szakmai versenyen is bebizonyította elhivatottságát.

Domonyi Lászlónak, Kiskőrös Város Polgármesterének, aki több cikluson keresztül támogatta és támogatja - anyagi és természetbeni támogatás - a hivatásos tűzoltók munkáját. Hathatós segítségének köszönhetően a közelmúltban Kiskőrös Város felajánlotta az új tűzoltólaktanya építésére szolgáló közel egy hektáros építési telket.

Paksi Dénes, tűzoltó alezredesnek, aki 1994-től látja el a hivatásos tűzoltóparancsnoki beosztást Kiskőrösön. Felelős hozzáállása, hivatásszeretete példaértékű, parancsnoki munkájában rendkívül sikeres. Személyisége, munkabírása és a hosszú évek óta folytatott kitartó építő tevékenysége eredményeként Kiskőrös Hivatásos Tűzoltósága és a környék önkéntes tűzoltó egyesületei is töretlenül fejlődnek. 

Az elismerések átadását követően az ünnepi megemlékezés az udvaron folytatódott, ahol a történelmi egyházak képviselői felszentelték és megáldották az új, magyar gyártmányú HEROS-RÁBA AQUADUX-X 4000 típusú tűzoltójárművet.

Képgaléria ITT !

Kövessen minket a Facebookon is!