Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2017. november 2. 22:33 | Szerző/forrás: ingatlannet.hu

A Bács-Kiskun megyei ingatlanpiacon nem minden esetben Kecskemét áll az élen

A Bács-Kiskun megyei ingatlanpiacon nem minden esetben Kecskemét áll az élen
Bács-Kiskun megyében Kiskunfélegyházán 3%-kal csökkentek, míg Kiskunhalason 45%-kal emelkedtek idén az átlagos Ft/m2 árak. Az ingatlanárakat azonban a Kecskeméten meghirdetett családi házak, illetve a kalocsai téglalakások vezetik jelen pillanatban.

A hazai ingatlanpiacon nagy népszerűségnek örvendenek az újlakások. A stílusukat elsősorban a beruházó szándéka, a vásárlók igényei, illetve a települési szabályok határozzák meg, ezek alapján a trendek nagyjából évtizedenként váltják egymást. Az ezredfordulón a mediterrán irányzat hódított, a ma átadásra kerülő lakásokat pedig a letisztult vonalvezetésű, skandináv jegyek, hidegebb árnyalatú színek jellemzik. Persze ez nem azt jelenti, hogy csak ilyen lakások találhatóak meg a kínálatban, a vidéki nagyvárosok agglomerációiban a mediterrán még mindig népszerű. Ebben a kérdésben is különbséget kell tenni a családi házak, a kevés lakásos sorházak, a társasházak, illetve a soklakásos lakóparkok között. A magánházaknál ugyanis több a lehetőség, míg a soklakásos lakóparkok letisztult épületszerkezete a modern formáknak kedvez.

Vonzóak az újlakások

Az új lakások elsősorban a befektetők számára ideálisak, a jövőben emelkedő áruk vagy a könnyű kiadhatóságuk miatt. A tervezőasztal mellől általában olcsóbb vételre lehet számítani, ezen kívül érdemes lehet egy induló fejlesztést választani. Igaz, ebben az esetben számolni kell a kezdeti kényelmetlenségekkel, ezután viszont egy teljesen megújult, felértékelődött környéken lesz lakásunk. A jelenlegi alacsony kamatkörnyezet szintén támogatja a befektetéseknek ezt az irányát. Ez nem véletlen, hiszen az eladó mellett a kiadó ingatlanok árai is emelkedtek, vagyis ez a lehetőség komoly bevételekkel kecsegtet. Természetesen az érdeklődők lehet, hogy a használt lakások között találják meg az elképzeléseiknek megfelelő ingatlant. A típus árszínvonala 2014 óta folyamatosan felfelé ível, a tendencia a jelek szerint a következő időszakban sem áll meg. Akár a régi, akár az új építésű mellett teszi le végül valaki a voksát, az elhelyezkedés egyik esetben sem elhanyagolható. Mivel egy megújuló környék új lakása vonzóbb lehet, ezért érdemes figyelni a városok fejlődési irányait.

Lassítottak az alföldi nagyvárosok

Az érdeklődők körében kedveltek az Alföld nagyvárosainak ingatlanjai, melyet az árak is tükröznek. A drágulás országos szinten már tavaly lassabb ütemet vett fel, idén ugyancsak érzékelhető ez a tendencia. Az átlagot a 8-10%-os növekedés jelenti, ami többek között a szolnoki, kecskeméti ingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árait érinti. Ehhez viszonyítva Hódmezővásárhelyen, Nyíregyházán visszafogottabb - 2-4%-os - Szegeden, illetve Szentesen pedig erőteljesebb - 12%-os - volt a bővülés.

Bács-Kiskun megyében óriási a kontraszt

A megyék határain belül ennél nagyobb kontrasztot figyelhetünk meg. Bács-Kiskunban például Kiskunfélegyházán 3%-kal csökkentek, míg Kiskunhalason 45%-kal emelkedtek idén az átlagos Ft/m2 árak.

A tendenciák ellenére korántsem a kiskunmajsai ingatlanárak vezetik a megyei listát. Az élen a Kecskeméten meghirdetett családi házak, illetve a kalocsai téglalakások állnak. A házak esetén a 130 és 150 ezer Ft/m2 közötti átlaghoz képest a megyeszékhelyen 55%-kal magasabb átlagárakra számíthatnak az érdeklődők. A lakások szegmensében a téglaépítésűek 210 ezer Ft/m2, a panelek pedig 180 ezer Ft/m2 átlagáron érhetőek el. Kalocsán ehhez a szinthez viszonyítva több mint 200%-kal, Kecskeméten pedig 25-50%-kal drágább átlagárak érvényesülnek.

Kövessen minket a Facebookon is!