Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2017. november 16. 19:50 | Szerző/forrás: hiros.hu

Orbán Viktor adta át az új SMP gyárat Kecskeméten

Képgaléria
Orbán Viktor adta át az új SMP gyárat Kecskeméten
Orbán Viktor kormányfő és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is részt vett az SMP gyár csütörtökön délután rendezett avatóünnepségén. Az indiai Samvardhana Motherson csoporthoz tartozó új kecskeméti SMP gyárban lökhárítókat és ajtópaneleket gyártanak majd a regionális autóipari partnerek számára. A 44 ezer négyzetméteres üzem létesítésével tavaly az anyavállalat nyerte el „Az év legnagyobb zöldmezős beruházója” címet hazánkban. A beruházással 500 új munkahely jöhetett létre Kecskeméten.

Csütörtök délután ünnepélyes keretek között avatták fel a kecskeméti SMP gyárat. A megnyitón Orbán Viktor miniszterelnök, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, a kormány és a kecskeméti önkormányzat képviselői, az indiai tulajdonú cégcsoportot képviselő, valamint az SMR és SMP vezetők is részt vettek.

Az indiai tulajdonú Motherson (Samvardhana Motherson Group) a világ 30 legnagyobb globális autóipari beszállítója közt szerepel, portfóliója a járműgyártás minden szegmensét lefedi. A magyarországi visszapillantó tükörgyártáshoz kötődő beruházások sikerére alapozva a cégcsoport lökhárító elemekre és alkatrészekre specializálódott divíziója, az SMP (Samvardhana Motherson Peguform) is gyártóbázist létesített az országban.

Az SMG újabb kelet-közép-európai beruházásának célpontjaként ismét Magyarországot választotta, amelyben annak a támogatásnak is jelentős szerepe volt, amely Magyarország Kormánya, a HIPA és Kecskemét Város Önkormányzata részéről érkezett. A 2015 októberében a vállalatcsoporttal aláírt stratégiai együttműködési megállapodás részeként a kormány a kecskeméti SMP gyár megalapításához 7,72 milliárd Ft-tal járult hozzá.

– A mai ünnepi alkalom az egyik bizonyítéka annak, hogy jó úton járunk – hangsúlyozta Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere az avató ünnepségen. – Az elmúlt években jelentős lépéseket tettünk a képzés és a gazdaságfejlesztés érdekében. Megteremtettük annak lehetőségét, hogy a hozzánk érkező nagyvállalatok megfelelő üzleti környezetet és szakembereket találjanak. Most pedig azon vagyunk, hogy a Kecskemétre költöző új munkavállalók otthonra leljenek szeretett városunkban.

 Orbán Viktor miniszterelnök köszöntőjében kiemelte, a  Samvardhana Motherson csoport egy kis családi vállalkozásból nőtte ki magát, és ért el világsikert, négy kontinens 37 országában. Jó összehasonlítási alapként említette meg ezt a magyar kormány családbarát politikával kapcsolatban.

– Mit jelent ez a gyár Magyarországnak? – folytatta. – Bizalmat, hogy a befektetők erős bizalommal vannak a szakembereink iránt. Az indiaiak és a magyarok hasonlítanak abban, hogy arra a legbüszkébbek, amiért megdolgoztak.

A miniszterelnök hangsúlyozta, a  Samvardhana Motherson több jelentkező közül választotta Magyarországot ennek a gyárnak a felépítésére. A Mercedes-gyár közelsége természetesen fontos szerepet játszott a döntésben, de a másik fontos körülmény, hogy az első magyarországi beruházásaik Mosonszolnokon és Mosonmagyaróváron jól működnek.

Kövessen minket a Facebookon is!