Megnyitott a DiVino Kecskemét
– Budapest, Debrecen, Győr után miért éppen Kecskeméten nyílt meg a következő DiVino?
– Nagyon bízom Kecskemét adottságaiban, és egy borkultúrára éhes közönségben – kezdte válaszát Frittmann Péter, amikor a DiVino Kecskemét egyik asztalánál beszélgettünk. – Sok más nagyvárossal ellentétben remélhetőleg itt szélesebb vendégkörre lehet számítani: vállalkozói, cégvezetői csoportokra, középvezetőkből, magasan képzett szakemberekből álló baráti társaságokra, az egyetemi ifjúságra, összességében pedig minden borbarátra, akik hívei a kulturált borfogyasztásnak, és borokkal szeretnének ismerkedni.
– Milyen italválasztékkal állnak a betérők rendelkezésére?
– A DiVino borbárokban csak a „juniborászok” válogatott termékei kaphatók; produktumai azon ifjú szakembereknek, akik a JuniBor – Fiatal Borászok Egyesületébe tömörültek.
– Mit emelne ki velük kapcsolatban?
– 2008-ban alakult a szervezet, és 40 év alatti borászokat foglal magába meghívásos alapon: a tagság szavaz az új jelentkezők felvételéről minden évben. A közösség célja, hogy a jövő borászgenerációját összegyűjtse, egymással tapasztalatot cserélhessenek, szakmailag fejlődhessenek, hogy minél jobb borok kerüljenek a palackokba. A juniborászok között vannak sokadik generációs termelők, akik eleve borász családba születtek, de akadnak olyanok is, akik maguk kezdtek bele a szőlőtermesztésbe, és egyedül tapossák ki saját pincészetük jövőjét. Ez nemcsak egyesület, hanem baráti társaság is, ami a Junibor és Gasztroünnepen különösen tetten érhető. A borászfiúk és lányok 35 éves kor alatt válhatnak taggá. Jelenleg az ország tizenkét borvidékéről majd’ 40 tagja van a Junibor Egyesületnek, életkoruk 23 és 39 év közé tehető.
– Mit mutatnak az első tapasztalatok?
– Az egész DiVino sztori a Junibor Egyesülettel egy olyan komoly történet, hívószó és üzenet, amihez érdemes tartozni. A hely szerethető és bízom benne, egyre népszerűbb is. Egyértelműen bizakodó vagyok.
– Köztudomásúan munkaerőhiánnyal küzd az ország. Hogyan tudtak mégis idecsábítani munkavállalókat?
– Nehezen, de végül sikerült. Munkatársaink naponta tesznek tanúbizonyságot kiváló szaktudásukról. Sokuk külföldi tapasztalataikat kamatoztatják itthon.
– Milyen bort fogyaszt szívesen egy hosszú, nehéz nap utolsó pillanataiban?
– Valamilyen junibort. Most éppen az érettebb fehér vonalat élem, de ahogy közeledik a tél, bizonyára inkább a vörösek felé fordítom figyelmemet.