Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2017. november 22. 22:36 | Szerző/forrás: keol.hu

Kövér László az Újkollégiumban: „Azért alapvetően a víz az úr…”

Kövér László az Újkollégiumban: „Azért alapvetően a víz az úr…”
Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke volt a vendég szerdán (november 22-én) este Kecskeméten, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) „Aki a jövőben akar olvasni, annak a múltban kell lapozgatnia" című országjáró kerekasztal-beszélgetésén, az Újkollégium Dísztermében.

   A találkozót szervező győri KÉSZ tiszteletbeli elnöke Lanczendorfer Erzsébet a kerekasztal-beszélgetést megelőző sajtótájékoztatón elmondta, hogy éppen 21. éve folytatják az országjáró programot, melynek most Kecskeméten a 247-ik fórumára került sor.

A sajtótájékoztatón részt vett Kövér László is, aki elmondta, hogy 1.7 milliónál több polgár küldte eddig vissza a konzultációs kérdőívet, illetve töltötte ki azt a világhálón. Ami a korábbi konzultációkhoz képest is kiemelkedő szám.

- Úgy tűnik, hogy ez a demokratikus műfaj bevált és egyre népszerűbb az emberek körében - mondta a házelnök. - Egyre inkább élnek azzal a lehetőséggel, hogy a saját véleményüket elmondják azokról az aktuális politikai kérdésekről, amelyekről a kormányzat megkérdezi őket, és amelyekben a kormányzat a támogatásukat igényli.

Hozzátette, dacára annak, hogy az ellenzéki oldalról bagatellizálni próbálják már magát a problémát is, az illegális migráció kérdését. Sokszor hivatkozva arra, hogy Magyarországon nincsenek is migránsok. Kövér László ezzel kapcsolatban azt a véleményét hangsúlyozta, azért nincsenek, mert a magyar kormány megakadályozta, hogy azon 200 ezer emberen kívül, akik 2015-ben keresztülvándoroltak az országon, többen is be tudjanak illegálisan jönni Magyarországra, illetve rajtunk keresztül az Európai Unió schengeni területére.

- A migráció komoly probléma, ami nem csak Magyarország jövőjét, kulturális, nemzeti karakterét fenyegeti - mondta. - Nem csak azt a 8 esztendős küzdelmet, és annak az eredményeit fenyegeti, vonhatja kétségbe, amely mögöttünk van, és amit elértünk a 2010-es válságos időszak óta. Hanem gyakorlatilag Európa jövőjét is veszélyezteti.

Kövér László kiemelte, hogy ma, a választások előtt néhány hónappal elmondható, hogy ennek a választásnak nem csak Magyarország sorsára van alapvető kihatása. Nem csak Magyarország jövője, nemzeti léte a tét, hanem gyakorlatilag az Európai Unió migránspolitikájára gyakorolt befolyása is. Ezért valószínű, hogy jövő áprilisban mindenki Magyarországra fog figyelni, hogy vajon folytatódik-e az a trend, ami tulajdonképpen a németországi, illetve az osztrák választások eredményeiben is megfigyelhető volt.

- És ha folytatódik, akkor talán elérjük azt, hogy hiába Soros György nagy ereje, és az a hihetetlen gazdasági potenciál, pénzügyi erő, amivel rendelkezik, azért alapvetően a víz az úr..., ahogy Petőfi Sándor mondta. Mégis csak az dönti el Magyarország európai sorsát, hogy az itt élő választópolgárok mit akarnak. Mi ebben kérjük, kértük az ő támogatásukat a konzultációval. Tegyünk egy lépést az tavaszi választások előtt abban az irányban, hogy stabilizáljuk, erősítsük meg az eredményeinket és adjunk erőt a magyar kormánynak azon nemzetközi küzdelmekben, amelyeket az Európai Unió különböző fórumain folytat.

Fodor Csaba politológus, a Nézőpont Intézet vezetője a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy a kecskeméti kerekasztal-beszélgetésen alapvetően közvélemény-kutatási adatokat fog ismertetni. Az elmúlt időszakban készült felmérések eredménye szerint azt lehet mondani, hogy nagyjából a népesség harmada szimpatizál a kormánypártokkal. A megkérdezettek egyötöde a baloldali pártokkal, egytizedük pedig a Jobbikkal.

- Mindez nagyon hasonló képet mutat a 2014-es helyzethez, hangsúlyozta Fodor Csaba. - Ha pedig nem a szimpatizánsok megoszlását nézzük, hanem a legvalószínűbb listás választási eredmények kimenetelét, akkor azt lehet mondani, hogy a 2014-es eredményhez nagyon hasonló eredmény születne egy most vasárnapi parlamenti választáson.

A politológus fontosnak találta kiemelni azt is, hogy nem tapasztalják a kormányváltó hangulatot a felmérések során. Nagyjából a megkérdezettek fele válaszolta azt, hogy nem szeretné, ha megbukna 2018-ban a jelenlegi kormány. A biztos szavazók körében ez az arány még nagyobb: ott tízből hatan nem kívánják a kormány megbuktatását.

Az Echo tv kérdésére válaszolva a politológus azt mondta, hogy nem tartja életszerűnek a Jobbik és a különböző baloldali formációk együttműködését. Hozzátette: „A baloldali szimpatizánsok baloldali kormányt szeretnének, a Jobbik táborán belül pedig még mindig többségben vannak azok, akik ideológiai okokból nehezen tudnának azonosulni azzal, amit a balliberális politikusok képviselnek."

Kövessen minket a Facebookon is!