Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2017. november 23. 21:01 | Szerző/forrás: keol.hu

Jakabszálláson tartanak szakmai fórumot a Bács-Kiskun megyei polgármesterek

Jakabszálláson tartanak szakmai fórumot a Bács-Kiskun megyei polgármesterek
Az immár hagyományos, a mostani választási ciklusban hatodik alkalommal megrendezett polgármesterek szakmai fórumát ezúttal Jakabszálláson tartják. A két napos program 2017. november 23-án, csütörtökön kezdődött és pénteken ér véget a jakabszállási Aero Hotelben.

A rendezvényről, melyen Bács-Kiskun megye összes polgármestere részt vesz csütörtökön délben tartottak sajtótájékoztatót. Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy az esemény célja a térséget érintő témák megvitatása, valamint a szükséges információk átadása a polgármesterek részére.

- Évente kétszer összejön az összes polgármester a megyéből, és a szakmai előadások mellett, ahol új információkhoz juthatnak, közösen megbeszélhetik a saját jó gyakorlatukat - mondta Rideg László. - Te hogy csinálod, én hogy csinálom, mi hogy csináljuk? Hiszen a megyék között a legnagyobb a mi megyénk, 120 településsel, 120 polgármesterrel, és a találkozásokra, beszélgetésekre így van mód, lehetőség, alkalom. Ez nem egy rövid, egyórás találkozás, hanem gyakorlatilag két egész napos lehetőség az együttgondolkodásra.

A sajtótájékoztatón részt vett Tasó László, a Miniszterelnökség tízezer főnél kevesebb lakosú települések fejlesztéséért felelős államtitkára is, aki megelőzően „A jövő vidéke, a vidék jövője" címmel tartott előadást a polgármestereknek. Ő a következőket mondta a sajtótájékoztatón:

- Terveink szerint minden megyébe szeretnénk eljutni, megkérdezni a véleményeket, mert rendkívül fontos, hogy a magyar vidékről pontos képet kapjunk. A vidék polgármesterei természetszerűleg abban érdekeltek, hogy a településeik megtartó ereje, megtartó képessége javuljon, és ehhez szükségesek azok a források, amelyekből mindig híján vagyunk. Az előadásomat követő kérdésekből is tapasztaltam, hogy most éppen a TOP forrásokkal kapcsolatosan vannak rendkívül nagy elvárások, hiszen a kereteikben megvalósuló beruházásoknál láthatóan történtek időközben áremelkedések. Azért is jó, hogy ezek a kérdések egy-egy ilyen találkozó előkerülnek, mert reményeink szerint valamilyen megoldást kikerekedik majd. Hiszen az a cél, és a magyar kormány azért biztosítja a támogatásokat az uniós források mellé, hogy a fontos települési elképzelések megvalósuljanak, és ezek is segítenék a megtartó erőt és a megtartó képesség javulását is.

A sajtótájékoztató harmadik résztvevője Szabó György Róbert, a házigazda Jakabszállás polgármestere volt, aki nem titkolt büszkeséggel számolt be települése fejlődéséről:

- Jakabszálláson is látszik, hogy igenis erősödik a gazdaság. Hiszen amikor én polgármester lettem akkor az egyik legnagyobb foglalkoztatónk 30 fővel dolgozott a településen. Az elmúlt két évben pedig már 120-130 fős lett a munkavállalói létszáma. Akik eddig nem dolgoztak Jakabszálláson, vagy nem akartak dolgozni, azokat egyik pillanatról a másikra „beszippantották". A másik terület, ahol szinte tapintható a településünk fejlődése az az építési telkek iránti érdeklődés. Van 65 üres telkünk, ahová várjuk a családokat. Ezeket az elmúlt 10 évben alakítottuk és az idén tudtunk először eladni ebből 9 telket. Az egyikre például Angliából költözik haza egy család. A 9 teleknél jelenleg 5 gyermek vált óvodáskorú, vagy bölcsődés korúvá, két kisgyermek pedig még az idén fog megszületni.

Kövessen minket a Facebookon is!